0
Pysselbolaget
Skräpåret

PET – ett material med helt egen återvinning

PET | Pysselbolaget

Vi har pratat om plast i ett tidigare inlägg.  Just PET-plasten är lite speciell och därför har jag valt att den ska få en egen månad. Häng med!

PET | Pysselbolaget
Om PET

Som jag skrivit tidigare är plast inte ett material utan många. PET är en förkortning för polyetentereftalat. PET används ofta till flaskor för dryck och flytande livsmedel, det är ett bra material för just livsmedel eftersom det är stabilt, lätt och genomskinligt. PET-plasten är också till 100 % återvinningsbar.

Ett annat stort användningsområde hittas i textilindustrin, av PET görs nämligen också fleecekläder. Jag älskar mina fleeceplagg, de är mjuka, varma och lätta. Tyvärr kommer dessa godingar med en hel del dåligheter. Studier visar att fleeceplagg släpper ifrån sig mängder med mikroplastpartiklar när de tvättas. Det kan vara värt att tänka på. Kanske behöver vi inte tvätta våra fleeceplagg så ofta som vi gör. 

Foto: Eugene Chystiakov / Unsplash

Inte all PET är pantningsbar

Många PET-flaskor ingår i det svenska pantsystemet, men inte alla. För att få ansluta sig till pantsystemet måste PET-plasten som producenten använder vara godkänd för livsmedelsproduktion i Sverige. Pantsystemet funkar genom att du betalar pant när du köper produkten, pengar du sen får tillbaka när du pantar flaskorna. Den stora fördelen med just pantsystemet är att materialen, eftersom de har ett eget återvinningssystem, håller en mycket hög kvalitet. 

Så vad kan pantas? 

  • Alla burkar och flaskor som har ett svenskt pantmärke går att panta. 
  • Sedan 2018 ingår även vissa saft- och juiceförpackningar i pantsystemet. Kolla lite extra på dessa innan de går i återvinningen. 
  • EAN-koden måste också vara läsbar. 
  • Förpackningen ska vara hel och inte tillplattad. 

PET-flaskor utan svensk pantmärke går inte att panta. Det är för att man inte ska få in plastmaterial som inte är godkända för livsmedelsproduktion. Dessa flaskor ska stället läggas i den vanliga plaståtervinningen. 

PET | Pysselbolaget

Så vad händer när vi pantar? 

I Sverige pantar vi både PET-flaskor och aluminiumburkar. De pantade burkarna sorteras och rengörs och blir till nya aluminium. Som jag berättade i metall-avsnittet kan aluminium återvinnas i oändlighet utan att kvaliteten blir sämre. Genom att återvinna aluminium sparas 95 % i energiförbrukning jämfört med att göra ny aluminium.

Även PET-flaskorna rengörs och sorteras. De ofärgade PET-flaskorna blir till nya flaskor med endast ett minimalt tillskott av ny plast. De färgade flaskorna kan bli till exempel möbelstoppning, kläder eller leksaker.

Även korkarna återvinns. De mals, tvättas och kan sen användas till att göra nya andra produkter. Mer om hela processen finns att läsa på pantamera.se.

Varför ska vi återvinna våra PET-flaskor? Svaret är samma som till alla våra återvinningsbara material – att använda redan tillverkade material sparar energi och miljö. Till exempel går det att använda en bärbar dator i 75 timmar, alltså ungefär en månad,  för samma energimängd som man sparar genom att panta 15 burkar eller 13 PET-flaskor. I Stockholm pantade vi 150 223 639 burkar och PET-flaskor under 2019. Det sparar lika mycket energi som det går åt när vi tittar på tv i 107 timmar. 

Julänglar | Pysselbolaget

Att pyssla med PET-plast

Jag fick mig en tankeställare när jag läste på om PET. Jag gillar verkligen att pyssel med PET-flaskor, men eftersom miljövinsten på pantningsbara PET-flaskor är så stor vill jag tänka om. Vi strävar efter att inte skapa mer skräp när vi pysslar med skräp. Det bästa är om materialet, efter att vi pyssla med det, går att återvinna. 

  • Jag kommer därför inte längre att pyssla med flaskor som går att panta.
  • Jag fortsätter pyssla med PET-flaskor utan pantmärke och flaskor där märkningen trillat av, men kommer att försöka använda annat material till pyssel eftersom ”hel” plast kan bli ny plast.
  • Bortklippta bitar och pysslad plast går inte att återvinna alls utan ska kastas i vanliga soporna och där det blir el och värme, men inte nytt material.
  • Men jag kommer så klart göra undantag, till exempel om PET- plasten kan ersätta ett material som jag annars hade behövt köpa nytt. Vi har gjort en hel del pyssel med PET-plast sen tidigare. Många av de pysselprojekt vi gjort använder vi varje dag. Jag är till exempel väldigt förtjust våra skräpgubbar, de rara tandburkarna vi har i badrummet och julänglarna vi gjorde för ett par år sedan. 

Visst blev vi lite klokare även den här gången? Nästa inlägg blir ett pyssel – gjort av PET-flaskor utan pantmärken eller utan etikett. Bra, eller hur!

Informationen i inlägget är hämtad från olika sidor som handlar om återvinning. Till samtliga källor finns hänvisade länkar. Saknar ni något? Hör av er till mig!

You Might Also Like...

2 Comments

  • Reply
    Mikaela
    12 November, 2020 at 11:50 am

    De här inläggen är så informativa och bra!

    • Reply
      Karin & Freja
      16 November, 2020 at 11:55 am

      Så himla härligt att höra! Tack Mikaela! Jag lär mig själv en massa till varje inlägg. Det ska bli intressant att sammanfatta allt i slutet av året.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.