0
Pysselbolaget
hemmapyssel

Pyssla skräpgubbar för pysselmaterial

Skräpgubbar | Pysselbolaget

Nä, nu är det hög tid för lite pyssel, tycker ni inte? Idag pysslar vi skräpgubbar av PET-flaskor, där vi samlar det återbruksmaterial som vi vill pyssla med. Tanken är att de ska vara både praktiska och lite roliga att ha framme.

Skräpgubbar | Pysselbolaget

Det finns mängder av skräpmaterial som jag hellre sparar till pyssel än återvinner. Men jämna mellanrum hittar ni mig lutad över återvinningslådorna hemma i jakten på skräpskatter. Det är en rätt dålig lösning, det som hamnar återvinningen hemma blir lätt både kladdigt och knögligt. Jag behöver ett system där jag på en gång tar vara på det material jag vill använda till pyssel. En snygg förvaring för mina sparade skatter, något som kanske till och med kan stå framme. I år är tanken att jag ska göra det jag behöver av det jag har, så vi kör igång januari med ett gäng roliga uppsamlingskärl av återbruksmaterial för skräp som vi vill pyssla med.

Först ut är ett litet gäng skräpgubbar av PET-flaskor. Gubbarna ska få samla upp småsaker som jag vet att jag vill pyssla med framöver.

Skräpgubbar | Pysselbolaget

Ni behöver

PET-flaskor
sprayfärg, om ni vill färga flaskorna
en vass sax
tejp
vit och svart vattenfast penna
limstift
och fina papper

Skräpgubbar | Pysselbolaget

Gör så här

Mina PET-flaskor har en midja som jag inte vill ha. Därför klipper jag loss den raka översta biten av flaskan. PET-plasten är lätt att klippa i, men kan vara lite svår att få hål på. Använd en vass sax och tryck försiktigt hål i flaskan. Akta fingrarna.

Botten och toppen ska tejpas ihop igen och jag vill att de överlappar lite. Jag trycker ner överdelen på underdelen och ritar en streckad linje där de går ihop.

Sen klipper jag ca 1 cm ovanför den streckade linjen på den undre delen. Mittendelen på flaskan slänger jag i den vanliga återvinningen.

I överdelen klipper jag också en mun!

Skräpgubbar | Pysselbolaget

Jag vill ha färg på några av mina delar. Jag använder vattenlöslig sprayfärg från Montana. Det är förstås inte nödvändigt att sprayfärga delarna, gubbarna blir fina även utan färg. Den vattenlösliga sprayfärgen luktar mindre och är väldigt mycket bättre för miljön. Du kan läsa mer om den här.

Skräpgubbar | Pysselbolaget

Täck en skärbräda eller en bricka med tidningspapper och spraya delarna utomhus.

Skräpgubbar | Pysselbolaget

När färgen torkat går det bra att rita tänderna vita och rita dit ögon med de vattenfasta tuschpennorna.

Tejpa sedan ihop över och underdelar.

Jag tyckte att skarven blir lite ful och såg en möjlighet att få pyssel lite mer. Alla gubbar fick varsin pappersdekor runt skarven. Den genomskinliga flaskan fick också en krona för att täcka den fula korken. Jag fäster pappersdekoren med vanligt limstift. Ett gummiband kan vara bra att sätta över dekoren medan limmet torkar. 

Skräpgubbar | Pysselbolaget

Skräpgubbarna är klara! Visst blev de härliga?

Skräpgubbar | Pysselbolaget

Jag kommer att spara värmeljuskoppar, plastlock av olika modeller, samt kapsyler och korkar i mina skräpgubbar. Än så länge har jag ingen färdig idé om vad jag ska göra med materialet, men jag vet att det löser sig. Materialen, och mängden material, kan kicka igång kreativiteten på det mest fantastiska sätt. Jag sparar sån som vi använder mycket av, men också sånt där formen eller materialet känns lockande.

Skräpgubbar | Pysselbolaget

Nu ska jag bara få godkänt av familjerådet så att skräpgubbarna kan få en plats i köket! Nästa vecka ska jag ta mig an något att spara fina papper i. 

Hoppas att ni också vill pyssla skräpgubbar! Vad skulle ni spara i dem?

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Billie
  1 October, 2020 at 8:53 pm

  Men åh så smart!! Skulle spara alla lock och annat småplast!

  • Reply
   Karin & Freja
   5 October, 2020 at 7:42 pm

   De är rätt söta i köket, eller hur 😉 Och de rymmer en hel del smarta pysselmaterial. Hoppas att du vill göra egna!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.