0
Pysselbolaget
pysselmaterial

Pyssla med sprayfärg

Ni som följer oss har säkert sätt att vi använder sprayfärg regelbundet. Att måla om saker med sprayfärg är ett lätt sätt att förvandla gammalt och slitet till nytt och användbart.

Sprayfärg är lätt att använda och täcker de flesta ytor men den vanliga sprayfärgen är också farlig, både för den som använder den och för miljön. Skyddsmask rekommenderas eftersom ångor kan ge huvudvärk, trötthet, yrsel och illamående. Alla ni som använt sprayfärg vet att färgen luktar väldigt starkt – länge. Handskar rekommenderas eftersom hudkontakt med färgerna kan ge rodnad, irritation och torr hud. Men även burkarna är farliga. De klassas som extremt brandfarliga och kan explodera vid brand…

Anledningen till att vi har använt färgen är att den är fantastisk när det gäller att förvandla gammalt till nytt. Istället för att slänga gamla leksaker, burkar och möbler kan ett lager sprayfärg göra att de används igen. Jag vill uppmuntra mina barn att inte kasta, utan att göra om, och då är sprayfärgen oslagbar.

Spray paint3

Därför är jag glad att se nya vattenbaserade sprayfärger på marknaden. Det innebär att de luktar mindre och är väldigt mycket bättre för miljön. Äntligen. På Highlights hittar jag en favorit, Montana, i ny vattenlöslig variant. Jag har också sett andra märken i andra butiker och det gör mig glad.

Spray paint4

Vi är fortfarande försiktiga när vi använder sprayfärg. Vi läser alltid instruktionerna noga, och uppmuntrar er att göra det samma, och är alltid utomhus när vi sprayar. Tänk på att även den vattenbaserade färgen är svårt att få bort när den torkat, men färska fläckar kan tas bort med bara tvål och vatten under de första 20 – 25 minuterna. Våra målade grejer får torka och vädra utomhus innan vi tar in dem, men den vattenbaserade färgen luktar nästan ingenting! Underbart!

Här är några av de lyckade projekt vi gjort med sprayfärg. Många av dem står framme hemma hos oss och används ofta och gärna. Återbruk på bästa sätt, eller vad säger ni?

Spray paint5 Spray paint6 Spray paint7

Leksakslampa / Tandburkar / En leksakslampa till / Kuliga krokar / Lyxig småförvaring

Spray paint

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  Ruth | HungryHeart.se
  19 November, 2015 at 11:15 pm

  Äntligen! Mycket trevligt att kunna DIY:a framöver utan att behöva klä sig i rymddräkt! =) Och ni har gjort jättefina och roliga projekt – som alltid. Kul detalj med leksaksfigurerna som blivit del av inredningen!

  • Reply
   Karin & Freja
   20 November, 2015 at 9:42 am

   Eller hur, Ruth! Leksakslamporna har sin givna plats i huset och de används varje dag. De funkar även som en påminnelse om en annan tid, när små plastleksaker “the thing”. Den tiden är lite över nu i vårt hus 😉

 • Reply
  Therese
  26 November, 2016 at 7:30 pm

  Hej.
  Funderar på att måla en spjälsäng med den färgen..vad tror du? Dumt eller okej? Försöker hitta något bättre alternativ än vanlig sprayfärg.
  Mvh/therese

  • Reply
   Karin & Freja
   26 November, 2016 at 8:46 pm

   Jag tror att det är en bra färg, under förutsättning att du använder den vattenlösliga färgen. Den vanliga färgen luktar väldigt starkt och jag tror inte att den passar för en spjälsäng. Hör med din färghandlare för säkerhetsskull!

 • Reply
  Francisca
  25 January, 2017 at 1:47 pm

  Hej!

  Jag köpte en sådan spray på panduro och den var jätte starkt. Har ett barn på 6 månader. Hade det i balkongen i dagar och fortfarnade sitter den starka lukten. Jag tyvärr måste ändra min DYI och undrar hur gör ni när ni har massa glasburkar hemma som skall förvandlas till mysig ljus? Ska ha dessa till dop. Skulle ni rekommendera något bra tips? Tacksam för svar!!

 • Reply
  Julia
  12 April, 2017 at 8:45 am

  Hej!

  En fråga, blir inte den målade prylen känslig för fukt om det är vattenbaserad färg? Funderar på att måla ett barnkök och där kan det ju hända att det blir fuktigt. Har du något annat förslag?

  • Reply
   Karin & Freja
   13 April, 2017 at 11:25 am

   Hej, jag är osäker hur färgen beter sig mot fukt. Hör med https://hlstore.com som säljer färgen vad de tror. Den stora vinsten med den vattenbaserade färgen är miljömässigt och att den inte luktar. Den vanliga sprayfärgen lukta väldigt starkt länge, tänk på det om du ska spraymåla en barnmöbel.

 • Reply
  Stefanie Del Barba
  22 November, 2018 at 2:55 pm

  Hej! Jag ska göra om ett slitet bord hemma. Matbort, o har 2 småttingar så det tar ju mycket stryk. Jag undrar, jag har köpt sprayfärg o klarlack. Vet du hur man gör? Hur många lager man änvänder av både färgen o klarlacket för o få ett slitbart resultat? Mvh

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.