0
Pysselbolaget
pysselmaterial

Pyssla med färg

Craft paint

Idag ska vi prata färg! Det är något jag faktiskt sett fram emot länge. Jag är rätt konservativ i mina vardagliga färgval, men Freja har lärt mig att pyssla i regnbågens alla färger. Alla underbara kulörval på bloggen är Frejas förtjänst – men jag lär mig! Kolla in vad vi använder för typer av färg och vad vi gillar att göra med färg.

Craft paint2

Vi börjar med det som vi använder mest – hobbyfärg. Vattenbaserad hobbyfärg är värt att lägga lite extra pengar på eftersom den är så användbar. Den fäster på de flesta material, där till exempel vattenfärg eller tuschpennor inte fäster, och den täcker fint även på mörka föremål. Hobbyaffärerna har ofta 6-pack med olika kulörer. Testa och se vilka färger som går åt mest hos just er. Vi har några färger som alltid används, det är bland annat rött, vitt, svart, turkos, gul, rosa, grön. Vi älskar klara färger i tjocka lager och vi målar på kartong, lock, toarullar, plastdjur, äggkartonger och mycket, mycket mer.

Hobbyfärger går även att blanda. Köp rött och vitt och blanda egen rosa. Vattenlöslig hobbyfärg kan tvättas av med vanligt vatten innan den torkat.

Hobbyfärg går också under namnet akrylfärg och finns som matt eller blank, för inomhus- eller utomhusbruk, i en rad olika varumärken.

Craft paint3

Vattenfärg är nog den färg som de flesta har hemma. Små set med olika färger brukar finnas i såväl mataffärer, leksaksaffärer som hobbyaffärer. Vattenfärg är lätt att använda och lätt att tvätta bort från fingrar och kläder. Vi använder vattenfärg till att måla på papper. Tyvärr funkar inte vattenfärg så bra på obehandlad kartong, till exempel insidan på flingpaket eller toarullar. Färgen fäster inte på den obehandlade ytan utan kladdar av sig. Dessutom krymper den obehandlade kartongytan av vattnet i färgen och böjer sig.

Vimplar4Att förnya och förvandla kläder och tyger med textilfärg är roligt och enkelt. Textilfärg finns för hela plagg, då tvättas plaggen tillsammans med färgen i tvättmaskinen, och som färgburkar att trycka mönster på tyger med. Tryck på tröjor, vimlar eller tygskor. Tryck med potatis, toarullar eller schabloner. Den textila tryckfärgen fixeras med hjälp av ett strykjärn och den finns för både ljusa och mörka textilier.

Craft paint4

På senare år har det dykt upp ett gäng olika och roliga specialfärger i hobbyhandeln. Vi har testat griffeltavelfärg och magnetfärg här på bloggen men det finns även läderfärg, porslinsfärg och glasfärg. Griffeltavelfärgen funkar utmärkt på traditionella griffeltavlor men även på lådor, mjölkpaket och toarullar. Magnetfärgen är lite annorlunda. Det första som slår en är hur tung burken med färg är. Det beror på att färgen är utblandad med små metallspån och det är dessa som gör färgen magnetisk. Det är viktigt att tänka på att röra i färgen ofta när man målar med den. Metallspånen sjunker annars ner till botten och gör ingen nytta. Annars funkar färgen som vanlig väggfärg. Den går att rolla ut på väggen och den går att måla över den med valfri vanlig färg.

Här är några av våra färgglada projekt:

Animal_heads_feb_PB_2014_Animal_heads_feb_PB_2014_7

Djurtrofe av plastleksaker

PB_nov_39

Ljusfat av lock

PB_jan_2013_43

Kartonghylla

Geometric art PB okt 2014 7

Geometrisk konst

PB_nov_15

Flörtiga chokladpraliner

Printed shues6

Skor med egen design

Napkin rings PB okt 2014 7

Servettringar till halloween

Blackboard_PB_2013_6

Gör en griffeltavla

magnetic wall

Magnetisk vägg

 

Har ni några färgfavoriter? Skriv till oss och berätta!

Våra färger kommer ifrån:

Craft paint5

1. Hobbyfärg Plus // 2. Acrylic // 3. Martha Stewart Crafts Paint //
4. Hobby Lack // 5. Vattenfärg

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Ruth | HungryHeart.se
  18 February, 2016 at 10:33 pm

  Färger alltså… <3 Jag är helt enig med Freja – mycket färg skall det vara! =)

  • Reply
   Karin & Freja
   19 February, 2016 at 11:51 am

   Jag lär mig av den bästa! Förhoppnigsvis är jag fullärd innan hon flyttar hemifrån;)

 • Reply
  Angela
  11 January, 2017 at 3:44 pm

  I am giving my grand daughter a photo album with some
  photographs of her when she was younger. I would like to
  decorate the pages with something ???
  Tacksam för råd & tips

  • Reply
   Karin & Freja
   16 January, 2017 at 5:07 pm

   Hej Angela, kanske vacker washitejp kan vara ett alternativ? De finns i fantastiska mönster och färger i de flesta hobbyaffärer. Vad tror du om det?

   Hälsar Karin / Pysselbolaget

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.