0
Pysselbolaget
pysselmaterial

Pyssla med kartong

Cardboard

Under våren har jag med jämna mellanrum skrivit inlägg om några av de pysselmaterial vi använder. Jag har hittills avverkat färg, pärlor, papper, toarullar och sprayfärg. Min tanke är att visa vad vi använder och vad vi använder det till. Jag hoppas att de här inläggen ska bringa lite reda vad vi gillar och varför. Den här gången ska vi prata om kartong. Kartong är ett utmärkt pysselmaterial och det är lätt att få tag i. Rota i returpapperslådan hemma ska ni se – det är en skattkista. Här är några olika typer av kartong jag tycker ni ska spara.

Cardboard_letters_PB_2014_8

Fling- och pastapaketen är i lagom tjock kartong för att göra många olika pyssel av. Tänk bara på att om ni målar på den otryckta sidan måste ni använda hobbyfärg. Vattenfärgen fäster inte på den obehandlade ytan utan kladdar av sig. Dessutom krymper kartongen av vattnet och böjer sig. Här är några saker vi tidigare gjort av fling- och pastakartong:

PB_augusti_10

Kartongklockor

PB_jan_2013_15

Kalenderuggla

Cardboard_letters_PB_2014_7

Bokstäver i kartong

Mjölkpaket är också roliga att pyssla med. De har redan en bra form och de är dessutom vattentäta! Se bara till att skölja ur dem ordentligt innan ni börjar pyssla med dem, annars luktar det snart surt. Här är några roliga saker vi gjort med mjölkpaket:

Haunted_house_PB_2013_8

Hiskeliga Halloweenhus

Milk_carton_planters_PB_2014_5

Söta planteringskrukor

Milk Carton Organizer PB aug 2014 7

Pennburk till pysselmaterial

Egg_cartong_lights_PB_2013_2

Äggkartonger sparas alltid hemma hos oss! Vi klipper ut de små kopparna och förvandlar dem till blommor, eller så gör vi som många förskolor gör; fina luciatåg till julens helger.

Sankta Lucia 8

Julens finaste luciatåg

Egg_cartong_lights_PB_2013_6

Ljusslinga

PB_jan_2013_37

Skokartonger är också tacksamma att spara. Ofta behöver man inte göra något extra med dem, med lite snyggt papper på funkar de utmärkt som förvaring. Man kan också klippa till dem och göra hyllor av dem.

PB_jan_2013_43

Hylla för småsaker

 

Jag hoppas att vi inspirerat er att pyssla mer med kartong! Det finns ju en hel del man kan göra, håller ni inte med? Så, börja leta och spara. Rätt vad det är sätter pysselsuget in och då är det fantastiskt bra att ha en kartonggömma. Tro mig.

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Wilda
  26 August, 2016 at 9:30 am

  Så mycket fint! Jag har gjort en sån där skrivbordsorganiserare i kartong för Monthly Makers – ett av mina första bidrag på tema återbruk 🙂 Nu blev jag mest inspirerad av bokstäverna! Roligt med material-inspiration!

  • Reply
   Karin & Freja
   26 August, 2016 at 9:37 am

   Tack Wilda, så glad jag blir! Vi vill gärna visa på pysselmaterial som man kan hitta hemma och kartong går det år mycket av hos oss!

 • Reply
  Mikaela Puranen
  26 August, 2016 at 12:27 pm

  Vilket bra inlägg! Jag använder sällan kartong, men borde nog börja mer!

  • Reply
   Karin & Freja
   26 August, 2016 at 12:55 pm

   Ja, gör det! Det är nästan gratis! Och väldigt roligt att jobba med, förstås 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.