0
Pysselbolaget
Skräpåret

Naturen – ett skafferi av pysselmaterial

Natur | Pysselbolaget

Och helt plötsligt blev det sommar! Vi en paus från gratismaterialet ”skräp”, istället kommer vi sporadiskt att lägga ut pyssel med material från naturen. Härligt, eller hur? Det är något visst med kottdjur och barkbåtar.

Natur | Pysselbolaget

Foto: Steven Kamenar/Unsplash

Materialen vi hittar i naturen har en del gemensamt med skärpmaterial; de är gratis, vi kanske inte tänker på dem som pysselmaterial och de omgärdas av en del regler som är bra att känna till. Vad gäller egentligen för regler när man plockar material från naturen? Häng med när Sanja Kuruzovic på Naturvårdsverket berättar om vad vi får ta, vad vi behöver fråga om och vad vi bör lämna kvar.

Vad får man egentligen plocka med sig hem?

Vilka naturprodukter som får och inte får plockas i naturen i Sverige regleras i 12 kap. 2 a § brottsbalken ”Den som i skog eller mark olovligen tar växande träd eller gräs eller träd som fällts av vinden eller sten, grus, torv eller annat som inte är bearbetat döms, om brottet med hänsyn till det tillgripnas värde och övriga omständigheter är att anse som ringa, för åverkan till böter. Detsamma gäller den som från växande träd tar ris, grenar, näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda”. Lag (2017:442).”

Den allemansrättsliga tolkningen av lagen innebär att det är okej att utan markägarens lov plocka sådant som inte är uppräknat i lagparagrafen och som inte är fridlysta.

Kort sammanfattat är det tillåtet att plocka icke fridlysta, vilt växande, bär, svampar och blommor. Artskyddsförordningen anger vilka växter som är fridlysta.

Det är enbart tillåtet att plocka de blad och bär m.m. som årligen reproduceras, dvs. som inte skadar växten genom plockningen. Man får inte gräva upp växter/plantor/lökar/rötter m.m., eller annars genomföra sin plockning på ett sådant sätt att växten skadas.

Man får inte ge sig på döda träd, vare sig de ligger eller står, genom att exempelvis plocka av barken, grenar osv.

Natur | Pysselbolaget

Vissa material är vi mer intresserade av för pyssel. Vad gäller för till exempel:

Stenar man hittar i strandkanten eller på skogspromenaden?
Om man ska tolka lagen ovan strikt så ingår alltså inte sten i allemansrätten, utan du måste fråga markägaren om lov för att få plocka stenar med dig hem.

Nötter, till exempel ekollon och hasselnötter?
Ollon, hasselnötter mm får man inte plocka från träd, men får plockas en mindre mängd om de ligger på marken.

Snäckor?
En mindre mängd snäckor går bra, tänk på att det i skyddade områden kan finnas särskilda regler.

Barkbitar?
Om det ligger lös bark på marken är det okej, men att plocka det från döda eller levande träd är inte tillåtet.

Kottar?
Ja, kottar får man plocka.

Grenar och kvistar?
Ja, de som ligger lösa på marken, de ingår inte att plocka de från döda eller levande träd.

Blommor och blad?
En bukett blommor som inte är fridlysta är okej att plocka, mer info om fridlysta arter hittar du här.

Natur | Pysselbolaget

Foto: Clint Mckoy/Unsplash

Finns det ställen jag inte får plocka naturmaterial ifrån?

I skyddade områden som nationalparker och naturreservat finns särskilda föreskrifter eller regler där kan även icke fridlysta växter vara förbjudna att plocka, genom bestämmelser i de föreskrifter som gäller för varje enskilt område.

Det är heller inte tillåtet att plocka inom någons hemfridszon. Kan tyckas självklart men kan ibland vara knepigt att avgöra hur stor en hemfridszon är. Och kort kan man säga att det inte finns något generellt mått utan man får avgöra det från fall till fall. Här finns mer info om hemfridszon.  

Det är heller inte tillåtet att plocka i planteringar, odlad mark, trädgårdar osv.

Tack för tydliga svar, Sanja! Jag kommer att var mer försiktig med vad och var jag plockar mina material framöver. 

Tatuerade stenar | Pysselbolaget

Alltid på jakt

Så vad ska man egentligen leta efter om man vill pyssla med material från naturen? Här är några exempel på sånt jag kommer hålla utkik efter i sommar:

  • Fina snäckor! Passa på att plocka några fina snäckor om ni besöker en strand i sommar. De är superfina som dekoration. Det är bara tillåtet att ta med en mindre mängd, men de behövs inte många för att pyssla med.
  • Fina stenar att dekorera. Tänk på att man måste kolla med markägaren om man ska plocka med stenar hem. Kanske har ni några fina stenar i egen trädgård, eller om ni har bekanta med trädgård. Det går också att köpa dekorationssten i vissa blomstervaruhus.
  • Blommor och blad att pressa. Lägg i press mellan pappersark i en tjock bok över sommaren, så har ni vackra torkade sommarminnen att pyssla med framåt sensommaren.
  • Ekollon och barkbitar. Det är en lycka att hitta små barkbitar och ekollon på marken. Bästa pysselmaterialet.
  • Stora fina kottar. Funkar finfint som små granar till jul eller som olika typer av djur. Personligen är jag väldigt förtjust i kottar och jag plockar gärna med ett gäng hem om jag får tillfälle. Bästa tillfället att hitta fina kottar är när det varit torrt en längre tid. När kottarna torkar öppnar de sig och blir så där härligt bulliga.
  • Torra släta pinnar. Pinnar går att göra så mycket med. Är de rena från bark går det dessutom att måla dem fina med hobbyfärg.

Nu laddar vi för pyssel med material från naturen. Hoppas att ni vill hänga med!

 

Informationen i inlägget är hämtad från olika sidor som handlar om textilt återbruk och återvinning. Till samtliga källor finns hänvisade länkar. Saknar ni något? Hör av er till mig!

Granar av kottar | Pysselbolaget

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.