0
Pysselbolaget
sommarpyssel

Spara sommarminnen – pressa blommor

Pressa blommor | Pysselbolaget

Just nu är sommaren som ljuvligast och vi kan inte låta bli att plocka söta minnen med oss hem. Jag har funderat mycket på hur vi kan bevara alla dessa blommor och blad – och vi tänker försöka lägga dem i press! Vi har ingen blompress utan ska använda oss av ett gäng tunga böcker. Häng med när vi testar att lägga blommor och blad i press för att pyssla med under resten av året.

Pressa blommor | Pysselbolaget

Ni behöver

blommor med platta kronblad som violer, smörblommor, vallmo
fina blad, till exempel ormbunkar eller klöver
vita matta ritpapper eller läskpapper
en bok
något tungt att lägga på boken, andra böcker till exempel

Pressa blommor | Pysselbolaget

Gör så här

Om jag har förstått det rätt funkar blommor med platta kronblad bäst att pressa. Är blommorna för bulliga och runda tar de längre tid att torka och risken är att de ser mest mosade ut. Fina platta blad funkar också. Använd nyplockade blommor och blad, blommor som börjat vissna blir inte bra i press. 

Blommorna får inte vara blöta för då finns risk att de möglar. Plocka därför inte blommor när det precis regnat eller tidigt på morgonen när de fortfarande är fuktiga av morgondagg. 

Använd heller inte överblommade blommor. 

Lägg ett ark med papper i den bok du ska använda att pressa dina blommor. Jag har läst att blommorna kan släppa fukt och missfärga boken, så använd inte en bok du är rädd om.

Ta av eventuella stjälkar och lägg ut blommor och blad med lite mellanrum. Ligger de ihop finns det en risk att de orkar ihop. 

Lägg ett annat pappersark över blommorna och stäng boken. Lägg sedan något tungt ovanpå, som till exempel andra böcker, för att tynga ner den. 

Pressa blommor | Pysselbolaget

Efter ca en vecka är det dags att försiktigt byta pappersarken. Blommorna är nu superkänsliga. Lyft försiktigt över dem på nya papper och stäng sedan boken igen. Lägg boken i press igen och tjuvkika inte. Efter ca 2-4 veckor ska vi, om allt går vägen, fint pysselmaterial att göra bokmärken, ljuslyktor eller tavlor av. Blommorna tappar så småningom i färg när de exponeras för ljus, men jag föreställer mig att de kommer att vara fina ändå. 

Vi kommer att lägga olika blommor i press i olika omgångar under sommaren. Det ska bli spännande att se vilka som funkar bäst. Hoppas att ni har lust att göra likadant – vi hoppas nämligen på att kunna pyssla med pressade vackra sommarminnen under resten av året.

Pressa blommor | Pysselbolaget

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Linnéa
  21 June, 2022 at 12:04 pm

  Så inspirerande bilder! Detta ska prövas 🙂

  • Reply
   Karin & Freja
   27 June, 2022 at 1:53 pm

   Roligt att höra, Linnea!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.