0
Pysselbolaget
Skräpåret

Kartong – det perfekta pysselmaterialet

Pyssla med kartong | Pysselbolaget

Idag ska vi prata om kartong! Ur pysselsynpunkt är kartong ett drömmaterial. Det är lätt att spara, lätt att arbeta med och det passerar mängder med kartong genom ett vanligt svenskt hushåll varje vecka. Att det är ett utmärkt material att återvinna är en solklar bonus. Häng med så berättar jag mer!

Pyssla med kartong | Pysselbolaget

Foto: Matthew Smith, Unsplash

Från skog till pastapaket

I återvinningskretsar hamnar kartong i gruppen pappersförpackningar. Hit räknas papperspåsar, kartonger, pasta- och flingpaket, äggkartonger och wellpapplådor. Mjölk- och juicepaket ingår också i gruppen, men jag tänker att dessa förpackningar får en egen månad framöver. Det går nämligen att pyssla lite andra grejer av dem eftersom de är vattentäta.

Själv tycker jag att just kartong och pappersförpackningar är lättast att återvinna. De är sällan kladdiga, går att vika ihop och är lätta att trycka ner i behållarna på återvinningsstationen.

Men låt oss ta det från början. Kartong görs av pappersmassa, och pappersmassa görs från början av träfibrer. Skog som råvara är bra på många sätt, dels har vi god tillgång av skog nära oss och dels kan vi plantera ny skog. Träden lagrar också koldioxid medan de växer, vilket är bra för miljön.

Papperfibern kan återvinnas 6-7 gånger innan den blir riktigt skräp. Så mycket som var tredje pappersförpackning i matbutiken är tillverkad av återvunna pappersförpackningar. Visst är det häftigt? Förpackningar i kartong har ofta en form som gör dem smarta att transportera. De väger lite men är ändå stadiga. Dessutom går det åt mindre energi att tillverka nya förpackningar av återvunna. 

Om en pappkartong av misstag skulle hamna i naturen bryts den ner på två månader. Det kan jämföras med glas som tar 1 miljon år att bryta ner, eller aluminium som tar mellan 200-500 år att bryta ner. Bäst är det förstås om den återvinns eller återanvänds. Vi är väldigt duktiga på att återvinna just pappersförpackningar. Enligt Naturvårdsverket har 82 % av alla pappersförpackningar under de senaste 4 åren återvunnits och det är långt över målet på 65 %.

Som jag skrev tidigare tycker jag själv att kartong är det lättaste materialet att återvinna. Andra förpackningar kan vara kladdiga och otympliga. Allt man behöver göra med kartong är att ta bort så mycket tejp som möjligt, vika ihop och sortera i rätt återvinningskärl.

Kulbana | Pysselbolaget

Det smarta materialet

Nog med materialkunskap – låt oss prata om det som är roligt; nämligen pyssel! Kartong är ett underbart pysselmaterial. Hand på hjärtat, har vi inte alla åtminstone funderat på att göra ett lekhus eller en bil av kartongen som tvättmaskinen kom i? Kartonger lockar helt enkel till pyssel. Allt som krävs är en sax, lite tejp, ett par pennor och en skvätt fantasi.

Men hur är det med pysslad kartong, kanske ni undrar? Går den verkligen att återvinna trots att vi klippt isär, täckt med hobbyfärg och klistrat paljetter på den? Enligt Josefin Berglund, kommunikatör på Avfall Sverige, går det utmärkt. Se bara till att pilla bort så mycket löst annat material som möjligt. 

Att spara och återanvända kartongen som passerar genom våra hem är också ekonomiskt gynnsamt. Visst, man kan köpa ny vit fin hobbykartong, nya papprullar och färdiga presentlådor, men är det inte lite onödigt?

Här ska ni få ett tips från en som pysslar i mänger – nämligen från mig: Det är alltid bättre att återanvända ett redan tillverkat material än att köpa nytt.

 • Undersök förpackningarna innan ni slänger dem i den vanliga återvinningen
 • Är de vita på insidan (= spara)
 • Kan de fixas till och bli presentlådor eller snygg förvaring (= spara)
 • Känns det som ett bra pysselmaterial (= spara!)

 

“Det går bra att lämna pysslad kartong till återvinning också.
Försök att pilla bort så mycket paljetter som möjligt.”

 

Här är några exempel på förpackningar eller kartong som jag sparar:

 • Fling- och pastapaketen är en utmärkt bas för en hel mängd pyssel. Ta isär dem och spara istället för att köpa ny hobbykartong. Några av våra finaste pyssel är gjorda av flingpaket, till exempel vår egen cirkuslampa, godissushilådorna och tidskriftssamlarmonstret
 • Äggkartonger sparas alltid hemma hos oss! De blir perfekta glasstrutar, blommor eller tinnar på slottstorn.
 • Toarullar för mig är inte bara ett underbart pysselmaterial, utan också ett bra exempel på att material inte behöver vara dyrt eller svårt att få tag i. Alla, jag menar verkligen alla, kan få tag i en toarulle och det går att göra så mycket roligt med den, till exempel servettringar, maracas och toarulletroll!
 • Brun kartong från stora lådor är ett material vi se mer och mer av i huset. Ett besök på det stora möbelvaruhuset och vi har material för flera månader! Av dessa göra vi urtavlor till våra klockor, julstjärnor och smarta underlägg för pyssel.

Det var allt jag hade på kartong! Hoppas ni blivit lite klokare. Nästa gång vi ses blir det pyssel till Alla hjärtans dag – av kartong, så klart!

Informationen i inlägget är hämtad från olika sidor som handlar om återvinning. Till samtliga källor finns hänvisade länkar. Saknar ni något? Hör av er till mig!

Pyssla med kartong | Pysselbolaget

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.