Under 2020 har Pysselbolaget ett skräpår – ett helt år när vi pratar om och pyssla med skräp. Låter det trist? Det behöver det inte vara! Det andra kallar skräp kan lätt förvandlas till skatter – och vi gör något konkret för miljön i samma veva.
Jag erkänner att jag ibland har undrat om det verkligen gör någon skillnad ifall jag slänger den tomma tandkrämstuben i soporna eller i återvinningen. Myterna kring återvinning är många, den vanligaste är kanske att det inte göra någon skillnad.
En ambition med skärpåret är att ta reda på fakta. Visste du till exempel att det tar glas 1 miljon år att brytas ner om det hamnar i naturen. Men glas går att återvinna hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras och det går åt mycket mindre energi att återvinna glas än att göra nytt.
Genom att återvinna material och inte skapa nytt sparar vi både jordens resurser och energi. På sopor.nu finns exempel på hur mycket som kan sparas:
- En konservburk som återvinns spar energi som räcker till 7 timmars tv-tittande
- En återvunnen aluminiumburk spar energi som räcker till ett dygn vid datorn
- Du kan koka 38 koppar kaffe på din dagstidning
(källa https://www.sopor.nu/fakta-om-sopor/varfoer-ska-jag-sortera/)
Faktan säger att återvinning gör skillnad. På riktigt. Men jag vill också veta vilka material som funkar för mig att återanvända. Vad är det egentligen för material vi slänger, vad kan vi pyssla med och vad kan vi göra av de material vi väljer att spara? Är det bättre att återvinna Pet-flaskan än att pyssla med den och ge den ett nytt liv? Vad går faktiskt att återanvända, vad bör istället återvinnas eller helt enkelt väljas bort eftersom tillverkningen har för stor påverkan på miljön?
Mitt mål med skärpåret är att:
- lära mig med om materialen som passerar genom vårt hus
- se till att min hobby inte blir en belastning för miljön
- utmana min kreativitet genom att begränsa urvalet av pysselmaterial
Varje månad under året tar jag mig an ett nytt material. Utan att skämmas skickar jag frågor till så väl avfallsföretag och naturvårdsverk, allt för att få rätt svar på våra frågor.
För mig är pysslandet nästan ett behov. Mina händer kräver att få skapa, min hjärna jobbar konstant med att förvandla saker in min närhet till något annat. Min själ sjunger när jag får till något alldeles speciellt fiffigt. En bra dag går det åt mängder med material! Jag vill använda så mycket som möjligt av det jag släpar hem och inte slösa med jordens resurser. Kanske kommer jag ta andra beslut redan i butiken. Spännande, eller hur.
Välkommen till Pysselbolagets skräpår!
Här hittar du allt vi hittills gjort under skräpåret 2020:
Kartong
Kartong – det perfekta pysselmaterialet
Tyg och textil
Tyg – en rätt sorglig historia
Tetra
Tetra – det användbara materialet
Plast
Plast – ett miljöproblem och en resurs
Natur
Naturen – ett skafferi av pysselmaterial
Pyssla med material från naturen
Glas
Glas – det oändliga materialet
Metall
Metall – ett material att återanvända
Papper