0
Pysselbolaget
Skräpåret

Tetra – det användbara materialet

Tetra | Pysselbolaget

Nu är det dags att prata om Tetra Pak! Men räknas inte tetraförpackingar som kartong, kanske ni nu undrar? Jovisst, det är alldeles rätt. Men eftersom det går att göra så mycket roligt av dessa dryckeskartonger bestämde jag mig för att ge materialet en alldeles egen månad. Det är fördelen med att ha en egen blogg – man får bestämma själv!

Tetra | Pysselbolaget

Foto: Gustav Gullstrand, Unsplash

Tetraförpackingar, som till exempel kartonger för mjölk, juice, kikärtor eller krossade tomater, görs till stor del av träfibrer – alltså skog!  Eftersom förpackningen ska fyllas med flytande innehåll krävs lite extra från dessa förpackningar, därför använder man inga returfiber i mjölk och juicekartonger. Däremot går pappersfibrer från dessa förpackningar går att använda flera gånger om de återvinns av oss konsumenter. Pappersfibrer är så starka att de tål att återvinnas 6-7 gånger. När fibern är utsliten kan den användas i biogasproduktion genom rötning

Ca 1/4 av förpackningen är plast och ibland även en tunn aluminiumfilm.

Den solklara fördelen med Tetra Pak är att det går att transportera flytande livsmedelsprodukter i lätta förpackningar! Tänk om vi have varit tvungna att bära hem familjens förbrukning av mjölk och juice i glasflaskor. Det skulle bli rätt tungt, åtminstone i vår familj.  Förpackningen är gjord så att den bevarar innehållets näringsvärde och smak  Den fyrkantiga formen gör att de går att packa tätt vilket spara transporter. Förpackningarna är lätta att använda och lätta att återvinna.

Vad finns det då för nackdelar? Inte så många, tycker jag. I dagläget går det övriga spillet, alltså den plast och aluminium som sitter som en film på insidan av pappersförpackningen, till energiåtervinning. Det eldas helt enkelt upp och blir på så sätt till energi. Det finns teknik för att även ta tillvara dessa material, men just nu verkar det inte som om vi i Sverige gör det.

Tetra | Pysselbolaget

Hur sopsorteras tetraförpackingen?

Det är kanske inte helt solklart, förpackningen innehåller faktiskt flera material. Generellt sorteras förpackningar av olika material efter det dominerade materialet. Locket på en tetraförpacking ska så klart sorteras som plast, men plasten som sitter fast i förpackningen går i pappersåtervinningen tillsammans med tetraförpackingen. Den plast och aluminium som sitter fast på förpackningen tvättas bort i återvinningsprocessen.

Förpackningarna behöver inte var rengjorda för att de ska gå att återvinna, men att ha en flera dagar gammal yoghurtförpackning liggande i den egna återvinningen är inte att rekommendera. För att inte slösa vatten i onödan kan man passa på att skölja ur förpackningarna med det sista av diskvattnet.

Om ni inte ska pyssla med tetraförpackingen är det också bra att vika ihop den ordentligt. En platt förpackning  tar mindre plats både hos dig och i sopbilen. Det innebär färre transporter för er båda. En tom tetraförpacking rymmer lätt fem ihopvikta. Testa själv, vettja!

Att återvinna papperförpackningar kräver ca 1/3 mindre energi än att göra papper från ny råvara. Därför är det så bra att vi återvinner våra pappers förpackningar.

Och hur var det med pysslad kartong, går den att återvinna trots att vi målat och dekorerat den? Jovisst, pilla bort det som eventuellt sitter löst och lägg i vanliga pappersåtervinningen. Eventuella färg- och klisterrester tvättas bort i återvinningsprocessen. 

Tetra | Pysselbolaget

Att pyssla med tetraförpackingar

Japp, det är dags att prata pyssel. Äntligen! Som jag skrev i början av inlägget så har tetraförpackingen ett par egenskaper som gör den lite speciellt att pyssla med.

Till skillnad från andra pappersförpackningar är det otroligt hållfast. Man kan dra och slita i den utan att den går sönder, samtidigt som det går att klippa i dem med en vanlig sax. Jag använder tetraförpackingar att göra pappersmasker till barnen, pennburkar för många pennor eller till olika typer av lekhus

Tetraförpackingarna är dessutom vattentäta. De går att plantera i, gjuta i tvålar, ljus eller betong eller skapa något som faktiskt flyter.

Formen gör ju också att man vill göra hus, eller hur? 

Det är ett par saker som är värda att tänka på:

  • se till att förpackningarna är rena och torra. Sur mjölk-lukt blir ingen glad av.
  • Förpackningarna går utmärkt att klippa i med en vanlig sax.
  • Måla förpackningarna med hobbyfärg eller vattenfasta pennor. Vattenfärger, kritor eller tuschpennor funkar dåligt på den lackade ytan.
  • Alternativet är att limma på papper – sen går det bra att använda vilka färger ni vill.
  • spara korkarna i sopgubbar för framtida pyssel.

Japp, då var vi igång! Nästa inlägg blir ett pyssel – jag lovar! Vi ska bara välja vad vi ska visa er först. Jag och Freja har hela köket fullt av halvfärdiga tetraprojekt. Välkommen tillbaka!

Informationen i inlägget är hämtad från olika sidor som handlar om återvinning. Till samtliga källor finns hänvisade länkar. Saknar ni något? Hör av er till mig!

Tetra | Pysselbolaget

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.