0
Pysselbolaget
Skräpåret

Glas – det oändliga materialet

Glas | Pysselbolaget

Skräpåret har passerat halvårsgränsen och turen har kommit till materialet glas. Idag kikar vi närmare på var glas kommer ifrån, hur det funkar för återvinning och vad vi kan pyssla med det. Häng med!

Glas | Pysselbolaget

Foto: Floreser / Unsplash

Ett material med lång historia

Glas är ett  material som funnits väldigt länge. De äldsta tillverkade glasföremålen man hittat  är cirka 9000 år gamla. Man tror att tillverkning av glas startade i Persien redan för 5000 år sedan, men det var i Egypten något senare som glasutveckligen satte fart. De första svenska glashyttorna startade under senare delen av 1500-talet. Gustav Vasa drev på utvecklingen eftersom han ville ha dricksglas till det svenska hovet. Men de svenska glashyttorna tillverkade även fönsterglas och olika typer av förvaring. 

Vanligt glas görs oftast av sand, kalk och soda. Blandningen smälts till en flytande massa i en ugn med temperaturer över 1400 grader. Den flytande massan kan blåsas, gjutas eller pressas till olika former. När det kyls ner blir massan fast men skör – glas, helt enkelt!

Glas som förpackningsmaterial har både för och nackdelar. Nackdelarna är att glas är ett tungt och otympligt material. Att frakta glas kostar på, både för producent och konsument. En glasburk tar dessutom lika stor plats oavsett om den är fylld eller inte. En tom tetraförpackning väger knappt något alls och den kan vikas ihop för att ta mindre plats i den egna återvinningen.

Fördelarna då? Jo, en av de stora fördelarna med en glasförpackning är att den inte påverkar innehållets smak och doft, vilket ibland kan hända med andra typer av förpackningsmaterial. Glas är också ett läckert material, det upplevs som lyxigt och håller helt tätt. En annan stor fördel är att glas som återvinningsmaterial är oändligt. Det kan smältas om hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. Ett kilo krossglas blir ett kilo nytt glas. Häftigt, eller hur? Och vi är duktiga på att återvinna just glas. Naturvårdsverket rapporterar att över 90 procent av alla glasförpackningar återvinns.

Är det verkligen värt att återvinna glas, kanske ni tänker? Det är ju tungt och kräver massor av transporter. Jag skulle tro att glasförpackningen i framtiden kommer att ersättas med andra smarta material, men än så länge är den bäst på att bevara vissa typer av livsmedel. Eftersom de råvaror vi gör glas av måste importeras, och transporteras, till Sverige är återvunnet krossglas ett bra sätt att minskar transporterna på. Smältning av glaskross förbrukar dessutom cirka 20 procent mindre energi jämfört med smältning av nya råvaror.

Det finns fler anledningar till att återvinna glas. Glas som hamnar i naturen är inte bara farligt för bara fötter och tassar, det tar 1 miljon år för glas att brytas ner.

Glas | Pysselbolaget

Foto: chuttersnap / Unsplash

Vad är viktigt när man återvinner glas?

Lämna bara glasförpackningar i återvinningen, alltså flaskor och burkar. Andra typer av glas kan innehålla fler ämnen än glas och ibland även miljöfarliga ämnen. Inte heller keramik eller porslin får slängas i glasåtervinningen. 

Helt glas är bättre än trasigt. Det är lättare att upptäcka föroreningar och främmande material om glaset är så helt som möjligt. 

Sortera rätt – färgar och ofärgat. De bilar som hämtar återvinning har separata fack för färgat och ofärgat glas, och förpackningarna hålls skilda under hela återvinningsprocessen. 

Pysslade glasförpackningar ska också till återvinning! Pilla bort paljetter och annat löst och sortera det i rätt holk. Som sagt, ett kilo krossglas blir ett kilo nytt glas.

En annan stor fördel är att glas som återvinningsmaterial är oändligt. Det kan smältas om hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras.

Pysslade presenter | Pysselbolaget

Glas som pysselmaterial

Trots att det passerar en del glasburkar genom vårt hem är det inte ett helt självklart material att spara för pyssel. Det är ju trots allt ett material som lätt kan gå sönder. Man kan heller inte göra om det som man kan med till exempel en pappersförpackning. 

Men glasförpackningar har också sina fördelar. Eftersom det är ett tätt material kan det användas till att göra fina vaser, man kan använda dem som dricksglas och man kan också göra fina ljuslyktor av dem. Dessutom är det mycket bättre att återanvända ett redan tillverkat material är än att köpa nytt.

Jag väljer gärna andra förpackningar när jag handlar men det här tänker jag på när jag sparar glasförpackningar:

  • har förpackningen en rolig eller annorlunda form?
  • är det en fin förpackning?
  • kan jag göra om den till något jag behöver?

Hoppas ni blivit lite klokare. Nästa inlägg blir ett pyssel! 

Informationen i inlägget är hämtad från olika sidor som handlar om återvinning. Till samtliga källor finns hänvisade länkar. Saknar ni något? Hör av er till mig!

Glas | Pysselbolaget

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.