0
Pysselbolaget
Skräpåret

Papper – en kärlekshistoria

Det är sista månaden på skräpåret och vi ska prata om det material jag älskar mest – papper! Jag älskar papper av alla slag; tjocka, tunna, enfärgade och mönstrade. Jag kan faktiskt inte få nog av papper och förköper mig lätt på vackra ark som jag knappt vågar sätta saxen i. Men idag ska vi prata om andra typer av papper, nämligen papper vi hittar i återvinningen. 

Foto: JJ Ying / Unspalsh

En annan typ av papper

Det papper vi ska prata om idag är papper som sorteras i gruppen tidningspapper. Det är alltså inte bara dagstidningar som ska slängas i tidningspappersinsamlingen utan även veckotidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad, broschyrer, skrivarpapper, ritpapper och pocketböcker. 

I Sverige är vi väldigt bra på att återvinna papper. Vi återvinner faktiskt över 90 % av alla de tidningar som finns på marknaden, det är 30 kilo tidningar per person och år. Otroligt, eller hur?

Jag tror att många tycker som jag, att det är enkelt att återvinna papper. Man behöver varken skölja ut eller vecka upp, det tar lite plats och börjar inte lukta surt efter ett par dagar. 

Hur man gör papper gick vi igenom i inlägget om kartong, men kortfattat görs pappersmassa av skog och själva pappersfibern kan återvinnas upp till 7 gånger innan den går till förbränning. Viktigt att tänka på när man återvinner papper är att inte slänga med kuvert eller Post-it lappar. Klistret förstör pappersmassan och därför ska de istället slängas i de vanliga soporna. Däremot behöver du inte ta bort häftklamrar eller spiralen på skrivblocket. De sorteras bort med magneter och skickas till metallåtervinning. 

En annan sak som inte heller ska sorteras som tidningspapper är presentpapper. Sortera istället era jul-, present eller omslagspapper i pappersförpackningar. 

De tidningar vi återvinner blir till nya tidningar, men också toa och hushållspapper. Papper är en bra produkt, helt enkelt!

Julkulor av papper | Pysselbolaget

Vackra papper finns överallt

Får man inte köpa fina, dyra designark, undrar ni? Så klart man får! Likt en godisbutik har hobbyaffärerna ofta hyllmeter med vackra ark och de ska man förstås köpa om man vill. Men allt papper behöver inte komma härifrån. Till vardagens pyssel rekommenderar jag istället köpa många, lite billigare papper. Titta på stormarknader och bokhandlar efter prisvärda papper. Glassiga magasin och kataloger kan man också spara. Riv ut sidor som har fina färger eller mönster och lägg resten i återvinningen. Till och med tidningspapper kan vara vackert. 

Ni som känner mig vet att jag sparar på tok för mycket – av allt, men det som ofta används är:

  • sidor från reklamblad och magasin
  • presentpapper som blivit över
  • vykort och fina gratulationskort
  • vackert mönstrade papperspåsar
  • mindre bitar av tapet
  • barnens teckningar
  • gamla serietidningar

Jag sparar rullar av papper i korgar av olika storlekar och mindre pappersbitar i en trälåda. Ibland behövs bara en liten, liten pappersbit i en speciell färg och då är trälådan en skattkista. 

Tips från Pysselbolaget

Hur gör man då med pysslat papper – går det att återvinna? Alltså, det beror nog på vad ni gjort med det, men kreationer som är gjorda av mest papper som origami och teckningar går fint att återvinna. 

Papper är det vi ska pyssel med – ända fram till jul! Ni som inte orkar vänta kan kika på våra julkulor gjorda av fina broschyrer, anteckningsböcker gjorda av gamla papper, vår fantastiska lampskärm som Freja täckte med mängder med små loppor, julstjänor gjorda av papperspåsar och vikta änglar av serietidningar. Och det kommer mer! Julen är ju ändå årets bästa pysselhögtid. 

Informationen i inlägget är hämtad från olika sidor som handlar om återvinning. Till samtliga källor finns hänvisade länkar. Saknar ni något? Hör av er till mig!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.