0
Pysselbolaget
julpyssel

Pyssla unika juldekorationer av gamla julkulor

Unika julkulor | Pysselbolaget

Det är dag 3 i december och idag gästar jag Ginas kreativa julkalender. Jag ska förvandla vanliga vita julkulor till unika juldekorationer. Men den här månaden ska ju handla om papper, kanske du tänker? Jovisst, kulorna ska dekoreras med papper från en utläst pocketbok som annars hamnat i återvinningen. Kanske har du några gamla julkulor som inte längre får plats i granen? Själv fyndade jag stora vita julkulor på Myrorna förra året. Ett kap, om jag får säga det själv.

Unika julkulor | Pysselbolaget

Ni behöver

julkulor
fina band
sidor från en pocketbok
sax
hobbylim
vattenfärg och pensel
och en permanent penna

Unika julkulor | Pysselbolaget

Gör så här

Börja med att byta banden på julkulan. Att byta band på en julkula är faktiskt det enklaste sättet att piffa upp den. Men låt oss inte nöja oss här! 

Unika julkulor | Pysselbolaget

Klipp ett skägg, en mustasch och eventuellt ett par ögonbryn av pocketbok-pappret. 

Unika julkulor | Pysselbolaget

Klipp upp remsor nästan hela vägen upp på skägget. Om du vill ha ett lite lockigt skägg kan du rulla remsorna runt en penna. 

Unika julkulor | Pysselbolaget

Limma på skägg och mustasch på kulan och låt torka. 

Unika julkulor | Pysselbolaget

Måla under tiden två sidor med vattenfärg och låt dem torka. 

Limma ihop de två arken längs kortsidan och vik upp en liten bit längs långsidan. När man målar på obehandlat papper är det lätt att färgen släpper lite när man pillar med det. Kolla fingertopparna innan du går iväg och gör annat om du inte vill ha svagt röda fingeravtryck överallt.

Pappret kan behöva kortas av för att passa som mössa på julkulan. Vira det röda pappret runt kulan, justera längden och limma sedan fast den. Tänk på att mössan hamnar rätt i förhållande till bandet som kulan ska hänga i. 

För att kunna knyta ihop pappret kring bandet utan att pappret spricker för mycket behöver du klippa upp mössan i remsor mot kulan. Jag har provat att knyta pappret utan att klippa remsor, men det är svårt att få till snyggt.

Unika julkulor | Pysselbolaget

Lägg försiktigt remsorna mot bandet och knyt ihop mössan. 

Unika julkulor | Pysselbolaget

Limma till sist på ögonbryn och rita på ögon.

Unika julkulor | Pysselbolaget Unika julkulor | Pysselbolaget

Så där ja, mina helt unika juldekorationer är klara! Och när vi tröttnat på dessa raringar kan jag enkelt tvätta bort papper och hobbylim, och dekorera om. Resten av pocketboken som inte användes sparar jag i pyssellådan eller så sorteras den som tidningspapper. 

För sjätte året anordnar Gina från bloggen Willowday en kreativ julkalender med kreatörer från hela världen. Igår delade Merja, aka  Silverödlan, med sig av smarta tips inför pepparkaksbaket och i morgon ser vi fram emot vad @what_eva_loves ska fylla sin lucka med. Följ @willowdaygram så missar du inte en endaste lucka. Har du gjort något inspirerat av inläggen i kalendern, tagga gärna dina bilder med #25merrydays2020.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Gina
  4 December, 2020 at 9:08 pm

  These are just adorable, Freya and Karin — adorable! Thank you so much for sharing them and spreading your playful creativity!

  • Reply
   Karin & Freja
   7 December, 2020 at 4:22 pm

   Thank you, Gina! It’s a treat to be part of your calendar!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.