0
Pysselbolaget
julpyssel

Dag 1: Juldoppade handdukar

Dip Dye PB 14 1

Välkomna till kalendern ”25 kreativa dagar”! Första december är äntligen här och vi rivstartar med ett färgglatt projekt. Vi färgar om gamla handdukar! För en gång skull överger vi köksbordet och flyttar över till ett rum som tål kladd och spill, nämligen tvättstugan. Häng med!

Dip Dye PB 14 2

Ni behöver tvättade handdukar, våra är gamla och fyndade på loppis, batikfärg och färgfixmedel. Ni behöver också vanligt finkornigt salt, en balja med vatten och ett gäng gamla lister långa nog att ligga över baljan.

Dip Dye PB 14 3

1. Börja med att läsa instruktionerna på just er färg. Hitta ett ställe att vara på som tål att det skvätts och spills. Det kommer det att göra. Vi är i tvättstugan! Den färg vi använt ska lösas upp i varmt vatten, tillsammans med vanligt finkornigt salt. När saltet lösts upp häller vi i färgen och till sist fixeringsmedlet. Färgbadet är nu färdigt för färgning.

Dip Dye PB 14 4

2. Nu ska handdukarna förberedas. Vi vill bara färga nederdelen på våra handdukar och vi fuktar den delen med vatten från en sprayflaska. Sedan rullar vi upp den torra delen av handduken på en gammal list. Försiktigt lägger Freja ner den fuktade delen handduken i färgen. Handduken ska ligga i ca 30 minuter i färgen och listen med den inrullade biten vilar på baljans kant under tiden.

Dip Dye PB 14 5

3. När handdukarna legat i sina 30 minuter lyfter vi upp dem och sköljer den delen som vi färgat. Skölj tills vattnet är helt klart och fritt från färg, men skölj bara den delen som har färgats. Doppas hela handduken i vatten blir även den ofärgade delen färgad. Det här är ett rätt kladdigt moment. Vi hade färg på både golv och bänkar innan vi till sist hängde våra handdukar på tork!

Dip Dye PB 14 6

Våra handdukar är färgade och klara. Vi fick lite färg även på andra ställen på handdukarna, men vi är mycket nöjda med resultatet. De kommer nu att pryda vårt julhem, både som handdukar och servetter till juldukningen.

Dip Dye PB 14 7

Det här är första inlägget i kalendern ”25 kreativa dagar”. Mer om den hittar du här. I morgon går kalendern vidare till bloggen Mormorsglamour. Missa inte det!

TCCS_banner_small_eng_new

1 Pysselbolaget.se

2 Mormorsglamour

3 Craft & Creativity

4 Hildas Hem

5 Hemma med Helena

6 Made by Mary

7 Djura Bok & Pappersverkstad

8 Pastill

9 Mormorsglamour

10 Lina by the bay

11 Mini Piccolini

12 Djura Bok & Pappersverkstad

13 Willowday

14 Pastill

15 Hemma med Helena

16 Willowday

17 Hildas Hem

18 Craft & Creativity

19 Made by Mary

20 Lina by the bay

21 Hildas Hem

22 Mini Piccolini

23 Mormorsglamour

24 Pysselbolaget.se

25 Willowday

the-creative-collective1-instagram

You Might Also Like...

10 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.