0
Pysselbolaget
sommarpyssel

Textil sprayfärg / Fabric spray paint

Fabric_spray_paint_PB_2013_1

Sommaren i Sverige är kort men ljuv och man känner ofta att man vill den hålla kvar. Idag visra vi ett sätt att bevara minnena av sommarens vackra blad, med hjälp av textil sprayfärg. Textil sprayfärg är lätt att använda och, till skillnad från vanlig sprayfärg, är den luktfri. Färgen fick höga betyg av Freja, mest för att resultatet blir så fantastiskt. Kolla här! / The summer in Sweden is short and sweet, and one wants to hold on to it. Today we’ll show you a way to preserve the memory of beautiful summer leaves, using fabric spray paint. Fabric spray paint is easy to use and, unlike regular spray paint, it is odor free. The paint got high marks from Freja, mostly because the result is so amazing. Check this out!

Fabric_spray_paint_PB_2013_2

Ni behöver textil sprayfärg, ljust bomullstyg och fina men platta blad. Ni kommer också att behöva ett strykjärn. / You need fabric spray paint, light cotton fabric and pretty but flat leaves. You will also need an iron.

Fabric_spray_paint_PB_2013_3

1. Även om färgen inte luktar är det skönt att vara utomhus när man sprayar. Se bara till att det inte blåser för mycket. Vi fäster inte bladet, utan lägger det platt på tyget. Nu är det dags att börja spraya! / Even if the paint doesn’t smell, it’s nice to be outdoors when spraying. Just make sure it’s not windy. We’ve chosen not to attach the leaves to the fabric, just put it flat on the fabric. Now it’s time to start spraying!

Fabric_spray_paint_PB_2013_4

2. Sprayfärgen är lätt att jobba med även för barn. Man behöver inte spraya jämnt, men man behöver vara lite snabb så att färgen inte rinner av bladet. Så fort ni sprayat färdigt lyfter ni bort bladet från tyget. / The spray paint we use is easy to work with even for children. It doesn´t need to be evenly sprayed, but you want to be fast so that the paint doesn’t flow off the leaf. Once you’ve finished spraying you remove the leaf from the fabric.

Fabric_spray_paint_PB_2013_5

3. Låt sedan färgen torka. Här ligger våra mästerverk på tork! / Let the paint dry. Here are our masterpieces out to dry!

Fabric_spray_paint_PB_2013_6

Man kan olika sorts blad, det viktiga är att de är platta så att de ligger platt mot tyget. Här testar vi björklöv. / You can use any kind of leaves, the important thing is that they are flat so that they lie flat against the fabric. We’re testing birch leaves.

Fabric_spray_paint_PB_2013_7

4. Färgerna fixeras med hjälp av ett strykjärn. Hur varm och hur länge man behöver stryka står på förpackningen. / To fix the paint use an iron. The instructions on your bottle will tell you how warm and for how long you need to iron.

Fabric_spray_paint_PB_2013_9

Så här ser våra sprayade tyger ut när de är färdiga. Vi valde att sy kuddar av de första tygerna, men har även planer på bordsdukar och servetter. Tänk så härligt att duka med skira sommartryck när snön vräker ner utanför! / This is our finished fabrics. We chose to make cushions of the first fabrics, but we also want to make tablecloths and napkins. Just imagen how lovely it would be to set a table using sheer summer prints while the snow is pouring down outside!

Fabric_spray_paint_PB_2013_10

Nästa vecka är vi tillbaka med fler sprayfärgsprojekt, den här gången med vanlig sprayfärg. Välkomna tillbaka! / Next week we’re back with more spray paint projects, this time using regular spray paint. Welcome back!

You Might Also Like...

27 Comments

 • Reply
  Petronella
  9 August, 2013 at 10:46 pm

  Åh, vad snyggt det blev! Tack för tipset!

  • Reply
   Karin & Freja
   12 August, 2013 at 3:31 pm

   Tack, Petronella! Och varsågod 😉

 • Reply
  dalladitta
  10 August, 2013 at 3:51 pm

  Fräcka kuddar!!!

  • Reply
   Karin & Freja
   12 August, 2013 at 3:31 pm

   Tack, vi är tok-nöjda!

 • Reply
  Anne Weaver
  10 August, 2013 at 4:51 pm

  Lovely! I’ve linked to your tutorial over at Craft Gossip:
  http://sewing.craftgossip.com/tutorial-fabric-spray-paint-leaf-prints/2013/08/10/
  –Anne

  • Reply
   Karin & Freja
   12 August, 2013 at 3:33 pm

   Thank you so much, Anne! I’m glad you like it and grateful for the link!

 • Reply
  Tutorial: Fabric spray paint leaf prints · Sewing | CraftGossip.com
  10 August, 2013 at 6:49 pm

  […] Karen from Pysselbolaget used fabric spray paint to make these reverse prints of summer leaves on the fronts of some throw pillows.  She made them as reminders of the summer, a rather short season in Sweden.  They’re easy to make and are something the kids could do.  I don’t know where to find the exact brand of fabric paint she used, but I have seen the Tulip brand fabric spray paints widely available at chain craft and fabric stores.  Go to Pysselbolaget for the how-to. […]

 • Reply
  Tutorial: Fabric spray paint leaf prints | Sewing Patterns
  10 August, 2013 at 9:06 pm

  […] Karen from Pysselbolaget used fabric spray paint to make these reverse prints of summer leaves on the fronts of some throw pillows.  She made them as reminders of the summer, a rather short season in Sweden.  They’re easy to make and are something the kids could do.  I don’t know where to find the exact brand of fabric paint she used, but I have seen the Tulip brand fabric spray paints widely available at chain craft and fabric stores.  Go to Pysselbolaget for the how-to. […]

 • Reply
  Beth Coburn
  11 August, 2013 at 3:46 am

  Wow! These are amazing! Love this idea.

  • Reply
   Karin & Freja
   12 August, 2013 at 3:33 pm

   Thank you! The pattern was so easy to make!

 • Reply
  Agata
  11 August, 2013 at 1:38 pm

  So simple and so pretty! I love it 🙂

  • Reply
   Karin & Freja
   12 August, 2013 at 3:34 pm

   Thank you so much! We love them too!

 • Reply
  Mary G.
  11 August, 2013 at 5:30 pm

  That is neat, I like the effect.
  Mary

  • Reply
   Karin & Freja
   12 August, 2013 at 3:35 pm

   So do I! I’m sure we’ll try it with other leaves as well.

 • Reply
  patsquared
  12 August, 2013 at 11:10 am

  Love this idea and shared it with my granddaughter who is in to making all kinds of designs using fabric and paint! Beautifully done. Thanks for sharing it.

  • Reply
   Karin & Freja
   12 August, 2013 at 3:36 pm

   Thank you! I’d love to see you granddaughters work!

 • Reply
  Malin på pastill
  13 August, 2013 at 10:19 am

  Men åh vilken helt underbar idé! jättejättefint!!

  • Reply
   Karin & Freja
   14 August, 2013 at 11:54 am

   Tack Malin! Vi blev så inspirerade av alla som gjorde fina kuddar att vi var tvungna att göra egna 😉

 • Reply
  Lynn Fitzgerald
  13 August, 2013 at 4:11 pm

  Beautiful. That might look good if framed and hung. Off to the store for paint. Thanks for sharing.

  • Reply
   Karin & Freja
   14 August, 2013 at 11:54 am

   I’m sure it would look great! Let us know how it turns out 😉

 • Reply
  Gina
  13 August, 2013 at 6:09 pm

  These feel like solar prints but so much more useful. What a great way to get cozy this Fall and hold on to the summer! Welcome back from the summer!

  • Reply
   Karin & Freja
   14 August, 2013 at 11:55 am

   Many thanks, Gina! I’ve never tried solar prints. Som much to try – so little time 😉

 • Reply
  Spraymåla ljuskoppar / Spray paint tealight holders | Pysselbolaget
  14 August, 2013 at 11:52 am

  […] Textil sprayfärg / Fabric spray paint […]

 • Reply
  Kreativ-Links, Teil 37 – Abraxandria
  12 September, 2013 at 4:18 pm

  […] Lei Chandelier, Faux Stained Glass Mosaic Luminary, Beaded Necklaces, Spray Paint Teelight Holders, Fabric Spray Paint, Rainbow Lavender Bath Salts, Turn your Handwritung into a Font, Glow-in-the-Dark-Jellyfish, Love […]

 • Reply
  Pippi på spray – Härmapan | Kolossalt Pyssligt
  21 September, 2013 at 10:37 pm

  […] är det textilspray som har testats. Till den här lördagens Härmapa har jag inspirerats av Pysselbolagets sprayade […]

 • Reply
  NORA
  20 October, 2013 at 1:00 pm

  Oj oj oj! Jag älskar dem! Tror ni att min mamma kommer gilla dem?

 • Reply
  Kreativ-Links, Teil 42 – Abraxandria
  4 October, 2015 at 3:45 pm

  […] Shelves, Paint Your Cup, Macrame Yarn Garland, Rag Rug from old t-shirts, Kräuter trocknen, Fabric Spray Paint, Turn Lack-TV-Bank into a Bookshelf Bench, Galgenlampe, Tassen bemalen, Giant Macramé Rope Lights, […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.