Gör ett eget kakfat

cake stand april PB 2014 1

Många har gjort det förut och nu är det äntligen vår tur – att göra ett eget kakfat. Vi passade på när vi hade besök av Helena från Craft & Creativity. Det är enklare än någonsin, metalldelar finns att beställa för en liten peng på nätet och tallrikar väljer du på loppis. Vi har valt att använda nya tallrikar den här gången, vi kunde inte motstå dessa söta fat.

cake stand april PB 2014 2

Du behöver tallrikar, borrmaskin, kakel- eller porslinsborr, maskeringstejp, skruvmejsel och kakfatsdelar i metall. Du behöver också en penna, ett glas vatten och något att mäta med. Kakfatsdelarna och borr hittar du hos Make&Create och de kommer med en utmärkt beskrivning om hur du gör kakfaten.

cake stand april PB 2014 3

1. Har ni gamla tallrikar se till att de är helt rena, faten bör inte diskas när man väl borrat i dem. Fukten som kan tränga ner i hålen gör att porslinet kan spricka på lång sikt. Våra tallrikar är nya och behöver inte diskas. Vi gör ett kryss med tejpen och ritar ut mitten på tallriken med en penna. Tallriken ställer vi sedan på tejprullen, så att inte borren skadar bordet när den går igenom.

cake stand april PB 2014 4

2. Borra sedan försiktigt genom tallriken. Genom att doppa borren i lite vatten med jämna mellanrum så förhindrar ni att den slits ut på en gång. Det är också viktigt att hålla borrmaskinen rakt. Hur svårt är det då att borra? Ja, efter några korta instruktioner från Helena borrade Freja sina tallrikar själv. Hon tyckte nog att det var tungt ibland och det tog en stund att komma igenom, men det var inte svårt.

cake stand april PB 2014 5

3. När alla tallrikar fått hål är det dags att montera ihop kakfaten enligt de instruktioner som kommer med kakfatsdelarna.

cake stand april PB 2014 6

Faten är klara och redo att användas! Freja valde två lika stora tallrikar till sitt kakfat. Trots att båda tallrikarna är tunga är kakfatet stabilt. Det får troligtvis en plats på Frejas skrivbord och kommer att passa bra att lägga småsaker på. Mitt kakfat är lite mer traditionellt, med tre olika storlekar på faten.

cake stand april PB 2014 7

Fler fina kakfat hittar du hos Helena, både handmålade och mer traditionella. Våra tallrikar är inköpta på H&M Home.

Share this: