0
Pysselbolaget
kalaspyssel

Gör ett eget kakfat

cake stand april PB 2014 1

Många har gjort det förut och nu är det äntligen vår tur – att göra ett eget kakfat. Vi passade på när vi hade besök av Helena från Craft & Creativity. Det är enklare än någonsin, metalldelar finns att beställa för en liten peng på nätet och tallrikar väljer du på loppis. Vi har valt att använda nya tallrikar den här gången, vi kunde inte motstå dessa söta fat.

cake stand april PB 2014 2

Du behöver tallrikar, borrmaskin, kakel- eller porslinsborr, maskeringstejp, skruvmejsel och kakfatsdelar i metall. Du behöver också en penna, ett glas vatten och något att mäta med. Kakfatsdelarna och borr hittar du hos Make&Create och de kommer med en utmärkt beskrivning om hur du gör kakfaten.

cake stand april PB 2014 3

1. Har ni gamla tallrikar se till att de är helt rena, faten bör inte diskas när man väl borrat i dem. Fukten som kan tränga ner i hålen gör att porslinet kan spricka på lång sikt. Våra tallrikar är nya och behöver inte diskas. Vi gör ett kryss med tejpen och ritar ut mitten på tallriken med en penna. Tallriken ställer vi sedan på tejprullen, så att inte borren skadar bordet när den går igenom.

cake stand april PB 2014 4

2. Borra sedan försiktigt genom tallriken. Genom att doppa borren i lite vatten med jämna mellanrum så förhindrar ni att den slits ut på en gång. Det är också viktigt att hålla borrmaskinen rakt. Hur svårt är det då att borra? Ja, efter några korta instruktioner från Helena borrade Freja sina tallrikar själv. Hon tyckte nog att det var tungt ibland och det tog en stund att komma igenom, men det var inte svårt.

cake stand april PB 2014 5

3. När alla tallrikar fått hål är det dags att montera ihop kakfaten enligt de instruktioner som kommer med kakfatsdelarna.

cake stand april PB 2014 6

Faten är klara och redo att användas! Freja valde två lika stora tallrikar till sitt kakfat. Trots att båda tallrikarna är tunga är kakfatet stabilt. Det får troligtvis en plats på Frejas skrivbord och kommer att passa bra att lägga småsaker på. Mitt kakfat är lite mer traditionellt, med tre olika storlekar på faten.

cake stand april PB 2014 7

Fler fina kakfat hittar du hos Helena, både handmålade och mer traditionella. Våra tallrikar är inköpta på H&M Home.

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Helena, Craft and Creativity
  2 May, 2014 at 11:32 am

  Så fina de blev och vad härligt med jordgubbarna! Sommarkänsla! Nu får jag lust att göra fler kakfat. 🙂 Kram /Helena & tjejerna

 • Reply
  Hanna
  2 May, 2014 at 3:24 pm

  Så fint det ble! Nå må jeg sjekke ut priser til Norge 🙂

 • Reply
  Anita
  2 May, 2014 at 3:32 pm

  Jättesnygga kakfat! Jag håller med Helena: Man får verkligen lust att göra egna! Det blir till att fara på loppis! 🙂

  • Reply
   Karin & Freja
   2 May, 2014 at 8:50 pm

   Tusen tack! Vi är nöjda båda två!

 • Reply
  Michelle
  10 September, 2014 at 1:32 pm

  Super snyggt! Måste fråga, vart har i köpt faten?

  • Reply
   Karin & Freja
   10 September, 2014 at 1:43 pm

   Tack! Faten är inköpta på H&M Home under våren. Håller tummarna för att de finns kvar!

 • Reply
  Handmålat kakfat – Hand painted cake stand | Craft & Creativity – Pyssel & DIY
  5 December, 2019 at 3:39 pm

  […] egna kakfat. Jag målade mitt kakfat med porslinspennor. Kika in hos Karin & Freja för att se deras fina fat och hur de gick tillväga när de skapade dem. Efter att ha borrat hålen började jag måla på […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.