0
Pysselbolaget
hemmapyssel

Lekfull lampa

Vissa leksaker är viktigare och mer lekta med än andra. Ibland kan man frestas som förälder att spara dessa, trots att ingen leker med dem längre. Idag ska vi visa ett sätt att ta tillvara gamla kära leksaker och se till att de får en ny uppgift.

Ni behöver färdiglekta leksaker i plast, en lampfot, klister och sprayfärg.

Det vi ska göra är att dekorera lampfoten med de gamla leksakerna. Det kan vara tålamodskrävande men är definitivt värt mödan. Vår lampfot kommer från IKEA och har en bra och rymlig bottenplatta.

1. Börja med att placera ut leksakerna i den ordning ni vill ha dem. Det är bra att ha en gäng leksaker att välja mellan, vissa passar bättre ihop än andra. 2. Försök hitta leksaker som kan stå på varandra, då blir lampan ännu roligare att titta på när det är klar.

När ni känner er nöjda kan det vara bra att ta ett par bilder på er uppställning, nu ska vi nämligen plocka av alla leksaker igen. 3. Leksaker som ska stå på varandra kan man med fördel klistra ihop innan man målar dem. 4. En annan väldigt viktig sak att göra innan man målar är att plocka ut eventuella batterier. Dessa ska till batteriåtervinningen – men det vet ni säkert redan.

5. När batterier är urtagna och klistret har torkat är det dags för målning. Vi har använt sprayfärg, dels för att det är lätt att få färgen att täcka och dels för att det går fort att måla. Det är ett par saker man måste tänka på när man använder sprayfärg, färgen är väldigt svår att få bort så spraya inte på ytor ni är rädda om. Färgen luktar också väldigt starkt och det bästa är att hålla sig utomhus när man använder den. Läs färgburkens instruktioner innan ni börjar.

Vi la våra leksaker på en bricka klädd med tidningspapper, på så sätt är det lätt att bära in leksakerna när de vädrat klart. Spraya tunna lager, i ett par omgångar, annars finns det risk att färgen rinner.

När ni är nöjda med resultatet klistrar ni fast leksakerna på lampfoten. Vi gav vår lampa en extra omgång färg när alla leksaker var på plats och hade torkat. Sen är den faktiskt färdig. På med en lampskärm och njut av resultatet. Så här fin blev vår svarta lampa!

Vi blev så nöjda med resultatet att vi gjorde en till!

Måste man måla lampa? Inte då – den här lilla skapelsen fick behålla sina ursprungsfärger!

Lampan kommer att vara rätt ömtålig beroende på vilket klister ni använt. Tänk på det när ni väljer placering av er lampan.

 

16 Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.