0
Pysselbolaget
Skräpåret

Få bort etiketter på glasburkar – med uppdatering!

Etiketter | Pysselbolaget

Låt mig ta upp ett väldigt relevant problem – hur man får bort etiketter på glasburkar. En del etiketter sitter som berget trots att vi diskar, gnuggar och skrubbar. Idag ska vi gå igenom de metoder som funkat för mig.

Varmvatten i glasburkarna

Jag testar alltid varmvatten först. Alltså, jag häller kokande vatten i glasburken och väntar en stund. Det är viktigt att etiketten inte blir eller är blöt. Har man tur löser värmen från det vattnet upp klistret genom glaset på ett par minuter och etiketten lossnar i ett lätt drag. 

 

Lägg i varmvatten

Om etiketterna fortfarande sitter kvar lägger jag hela burkarna i varmvatten med en klick diskmedel i. Efter en stund i varmvatten brukar en del etiketter gå att pilla av. Kanske behöver de lite hjälp av en diskborste. Använd helst en gammal diskborste, det kan bli en del papper och klisterrester på borsten som du inte vill ha på din rena disk. 

Kryddburksvas | Pysselbolaget

Pensla med olja

Mitt sista tips, ett knep jag fick ta när etiketterna ett gäng kryddburkar skulle bort, är att använda olja. Pensla de torra etiketterna med matolja, låta dem stå en stund och sen pilla bort pappret. Får du inte bort allt är det bara att upprepa proceduren. 

Japp, det kan vara lite meckigt att få bort vissa etiketter, men är glasburken eller flaskan fin kan det vara värt besväret. Min lilla variant av Vase d Avril används flitigt och jag skulle inte vilja vara utan den. 

Hur får du bort etiketter från dina glasburkar? Tipsa mig gärna om ni har andra, bra metoder. 

 

Uppdatering

Tack för alla era tips! Här kommer en uppdatering med era bästa metoder för att få bort etiketterna från glasburkar:

Att lösa klistret med olika typer av oljor är det många som tipsar om. Ni tipsar om matolja, rapsolja, eterisk citronolja och kokosolja. linabythebay skriver: Häll rapsolja på hushållspapper, lägg om burken och låt stå över en natt. Den lossnar alla etiketter. 

Hos ekotipset.se finns tips om hur man använder kokosolja och bikarbonat för att få bort etiketterna. Men även andra typer av fet verkar funka. Ni tipsar om smör, margarin och till och med majonäs!

En del av er kombinerar fett med varmt vatten. En av er skriver: Ställ burken i kokat vatten, häll även i vatten i burken. Skrapa eller dra bort etiketten, ha sedan på smör på klistret som är kvar, vänta någon minut och torka sedan bort klister och smöret.

Sitter klistret extra hårt går det också att gnugga glasburken med stålull, svinto eller en spishällskrapa. Själv har jag inte vågat testa, jag har varit rädd att repa glaset, men det funkar tydligen. 

Jag försöker åta bli att använda kemikalier, men ibland går etiketterna inte bort oavsett hur mycket man gnuggar och gnor. Om ni känner igen er har jag fått in följande tips på olika produkter gjorda för att lösa lim: limtvätt från bygghandel, ren bensin, nagellacksremover, rostolja WD40 och Label off från Biltema.

Ett sista coronavänligt tips är att använda handsprit på en våtservett! Jag har inte testat själv än, men handsprit har vi gott om här hemma.

Värma med hårtork på klisteretiketter fungerar också bra! Man håller hårtorken en bit ifrån etiketten och så får den blåsa/värma upp klistret. Funkar fin-fint!

Än en gång – tack för alla er tips! De kommer väl till pass under den här månaden. 

Uppdatering 2

Jag älskar att det fortfarande kommer in tips på hur man får bort de nesliga etiketterna! Jenny skriver så här:

Värma med hårtork på klisteretiketter fungerar också bra! Man håller hårtorken en bit ifrån etiketten och så får den blåsa/värma upp klistret. Funkar fin-fint!

Tack för det, Jenny! Det ska vi testa!

Kryddburksvas | Pysselbolaget

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Britt-Marie
  8 September, 2020 at 7:52 am

  Begriper inte varför de ska sitta så hårt.
  När jag provat de snälla metoderna tar jag målarskrapan o skrapar bort så mycket som går. Sedan smörjer jag fläckarna med smör eller olja och ställer burken i diskmaskinen. Är det kvar fläckar efter disken upprepar jag bara proceduren.
  😁

  • Reply
   Karin & Freja
   9 September, 2020 at 2:30 pm

   Inte jag heller 😉 Tack för tipset! Jag har fått in ett helt gäng från instagram också och kommer att uppdatera inlägget med alla era tips.

 • Reply
  Ljuslyktor av teckningar - Dnilva
  22 September, 2020 at 7:02 am

  […] För snyggast möjliga ljuslykta, börja med att ta bort etiketterna från dina glasburkar. Pysselbolaget har samlat massa bra tips på hur man enkelt får bort etiketter från glasburkar här. […]

 • Reply
  Jenny
  20 February, 2022 at 12:03 am

  Värma med hårtork på klisteretiketter fungerar också bra! Man håller hårtorken en bit ifrån etiketten och så får den blåsa/värma upp klistret. Funkar fin-fint! Jag har fått tipset av min 10-åring.

  • Reply
   Karin & Freja
   21 February, 2022 at 10:31 am

   Vilket supertips! Jag lägger det till listan. Hälsa din 10-åring och tacka!

 • Reply
  Sophia
  1 June, 2023 at 4:27 pm

  Jag testade att lämna flaskan i vatten med bakpulver som jag hade läst. Det gjorde knappt något. Fick bort etiketterna men inte limmet. Sedan kom jag på att prova The pink stuff miracle cleaning paste och det gjorde susen. Ville inte använda fett att klibba med så jag kom på denna idén och det gick så fort. Använde bara en tvättsvamp och skrubbade lite så vips var det borta. Det är nog det bästa tipset.

 • Reply
  Marlene
  26 August, 2023 at 1:35 pm

  Jag gör ungefär som du, men sitter etiketten hårt smörjer jag in burken med matolja och virar lite lite plastfolie runt burken. Sen får burken stå nån dag och då brukar klistret ha löst upp.

  • Reply
   Karin & Freja
   28 August, 2023 at 2:00 pm

   Smart att låta burken stå över en längre tid! Det ska jag testa nästa gång etiketterna trilskas 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.