0
Pysselbolaget
Skräpåret

Nytt år och nya utmaningar

Skräpåret 2020

God fortsättning på det nya året!

Ett pysselår till är avverkat och ett nytt härligt år ligger framför oss. Vissa saker kommer vara som vanligt hos oss, vi kommer till exempel alltid att pyssla, men det här året ska Pysseloblaget få en lite annan uppgift också.

Jag funderar mycket på klimat- och miljöfrågor under det senaste åren. Med två tonåringar hemma är det liksom svårt att låta bli. I rapporten ” Världens chans” från från Trygg-Hansa och Världsnaturfonden, WWF  uppger sju av tio barn mellan 11-15 år oroar sig för klimatförändringarna. Klimatförändringar oroar barnen mer än familjens ekonomi eller att inte ha några kompisar i skolan. Samtidigt pratar sex av tio barn sällan eller aldrig om klimatförändringar med sina föräldrar.

Men rapporten visa också att diskussion leder till handling. De familjer som diskuterar frågan mest är också de som svarar att de gör mest för att motverka klimatförändringarna.*

Skräpåret 2020

Jag vill vara en sån familj som diskuterar och gör saker för att motverka klimatförändringar. Hos oss flyter samtalen alltid bäst när vi pysslar. Därför har jag bestämt att Pysselbolaget ska få ta ett skräpår, ett helt år när vi pratar om och pyssla med skräp. Återvinning kanske låter simpelt, men jag vill visa mina barn att det går att göra skillnad. Det andra kallar skräp kan lätt förvandlas till skatter – och vi gör något konkret för miljön i samma veva.

Mitt mål med året är att

 • lära mig mer om materialen som passerar genom vårt hus
 • se till att min hobby inte blir en belastning för miljön
 • utmana min kreativitet genom att begränsa urvalet av pysselmaterial

Kreativitet, en pysselstund tillsammans och en miljöhandling – det låter som bästa sortens Kinderägg, håller ni inte med?

Låter det tråkigt med pyssel av skräp? Det behöver det inte vara! Jag har letat upp några gamla godingar ur vårt eget arkiv. Kolla här vad man kan göra av prylar vi knyckt till oss ur återvinningen.

Kartongklocka | Pysselbolaget

Klocka i kartong

Återbrukade burkar | Pysselbolaget

Söta burkar av återbruk

Lyktor av glasburkar

Pixelfigur av toarullar

Girlang av garnbollar och äggkartong

Krukor av mjölkpaket

Skräpåret 2020

Hoppas att ni vill hänga med under vårt skräpår!

*Källa: Rapporten ” Världens chans” från från Trygg-Hansa och Världsnaturfonden

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Flanellograf - Tygtavla med ansikte - Dnilva
  24 March, 2020 at 8:00 am

  […] där de djupdyker i smarta pyssel och med informativa inlägg om själva materialet. Läs om Pysselbolagets skräpår här. I mars är fokus på TYG och idag har Edda och jag teamat ihop oss med Karin och Freja för att […]

 • Reply
  Pyssla en linbana av gamla tetror - Dnilva
  28 April, 2020 at 7:01 am

  […] och jag hakar på Pysselbolagets skräpår även den här månaden. För att göra något annat av det som egentligen ses som skräp är bra […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.