0
Pysselbolaget
julpyssel

Julstrumpa av gamla jeans

Såg ni vårt samlinginlägg om vad man kan göra med jeans i tisdags? Idag blir det mer pyssel med jeans – och samtidigt ett första julpyssel! Japp, nu börjar det äntligen. November ska fyllas med kreativitet, återbruk och julkänslor. 

Julstrumpa i jeans | Pysselbolaget

Som jag berättade i tisdags har vi i år valt att vara en del av initiativet White Monday, en positiv motreaktion till Black Friday. Genom att uppmuntra till användandet av cirkulära & delningstjänster vill man visa på alternativ till nykonsumtion. För egen del vill jag fortsätta dela smarta återbrukspyssel med er. Kanske sitter ni på värsta guldgruvan när det gäller pysselmaterial – utan att veta om det! Vad sägs om en julstrumpa i jeans? Inte bara smart, utan även snyggt, tycker vi. 

Julstrumpa i jeans | Pysselbolaget

Ni behöver

Till en julstrumpa behövs ett par jeans, gärna med lite vidare ben. Jag har letat upp ett par som min son jobbat hårt på att slita ut. Hål i grenen, en trasig dragkedja och hål på ena knät gör att jag tycker att det är dags att de får ett nytt användningsområde. Ni behöver också nål och tråd eller tillgång till en symaskin.

Julstrumpa i jeans | Pysselbolaget

Gör så här

Jag klipper först av benen och klipper upp ena sidsömmen för att få till en bra bredd för strumpan. Klipp två strumpdelar, en bakdel och en framdel. Ser ni den klippta sömmen på högersidan i första bilden? Den sparar vi för att göra en ögla av. 

Nåla ihop delarna med rätsidan inåt.

Jag har lagt in den klippta sömmen en bit ner på strumparn. När jag sedan vänder strumpor och viker ner kanten hoppas jag att den kommer att funka som ögla. 

Sy en söm runt strumpa, på maskin eller för hand, men låt överkanten vara öppen. 

Julstrumpa i jeans | Pysselbolaget

Vänd strumpan och vik ner överkanten. Ja, alltså överkanten på strumpan är den gamla nederkanten på jeansen. Jag gillar att den gamla fållen hamnar i blickfånget. Den är fin, eller hur?

Julstrumpa i jeans | Pysselbolaget

Strumpan går utmärkt att dekorera. Jag letade upp ett par snögubbar av garnbollar från förra året. Första julpysslet är klart! Mer kommer, jag lovar. Innan november är över ska vi göra adventsljusstakar, en adventskalender och en del annat smått och gott. I år kommer vi lägga ännu mer energi på att göra våra pyssel i åkerbrukare material. Hoppas att ni hänger med oss på det!

Läs mer om White Monday och alla som vill vara med och inspirera här. Ett event på FB finns också för alla er som vill mer. Det går även att följa White Monday på Instagram. Har ni inga slitna jeans hemma? På måndag den 19 november, alltså #White Monday, har Erikshjälpen och Sellpy 20% rabatt när du handlar hos dem. Smart, eller hur!

Julstrumpa i jeans | Pysselbolaget

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.