0
Pysselbolaget
Pysselbolaget

Jeans, ett utmärkt återbruksmaterial att pyssla med

Återbruka jeans | Pysselbolaget

Vi närmar oss Sveriges största köpfest, och min största ångestdag, Black Friday. Konsumtionshetsen som börjar nu och pågår tills julrean är över gör mig illamående. Jag funderar mycket över hur vår stackars planet mår och vad vi lämnar över till våra barn.

Därför teamar vi i år upp oss med initiativet White Monday för att visa på alternativ till den konsumtionshets som skapas av Black Friday. För visst får man handla, men man måste handla smart, handla det man behöver och bli medveten om alla de bra alternativ till nykonsumtion som finns. 

Som vad då, undrar ni kanske? Det är rätt enkelt. Idag finns mängder av butiker som säljer second hand, reparerar, gör om och hyr ut. Kanske favoritkappan går att laga, kanske borrmaskinen går att hyra, kanske något du tänkte slänga går att återanvända. 

Återbruka jeans | Pysselbolaget

I vårt hus går det åt mängder med material till pyssel, men mycket av vårt pysselmaterial hämtar vi ur återvinningslådan. Främst är det för att spara vår miljö, men det föder också nya kreativa miljöhjältar. Barn ser möjligheter på ett naturligt sätt – om de får möjlighet till det. Toarullar blir till telefonställ, mjölkförpackningar till slott och den lilla plastringen på pet-flaskan till ett par öronmuffar i barbiestorlek.

Återbruka jeans | Pysselbolaget

Jeans är ett material som bara måste återanvändas. Det går åt 11000 liter rent vatten för att tillverka ett par nya jeans. Det är fruktansvärt mycket rent vatten, vatten som skulle gå till den behövde befolkningen i tillverkningsländerna. Vi måste byta beteende nu. Handla second hand, använd jeansen till de inte går att laga längre och lägg dem sedan i pyssellådan. Idag bjuder vi på några enkla pyssel att göra med de jeans som slitits bortom räddning. 

Återbruka jeans | Pysselbolaget

Först ut är verktygsbältet ur vår bok ”Pyssla med mig”! Jag har helt enkelt bara klippt bort ben och dragkedja, och lämnat kvar linning och alla bra fickor. Jag och Freja har haft varsitt på diverseworkshops och pysselmötet. Funkar utmärkt för lättare pysselverktyg. 

Återbruka jeans | Pysselbolaget
Återbruka jeans | Pysselbolaget

Av benen har vi gjort jeanskorgar i flera omgångar. Korgarna är otroligt lätta att göra och sjukt praktiska. Jag har ett gäng i pysselförrådet, ett par i badrummet och en för sladdar i vardagsrummet. Testa, vettja!

Återbruka jeans | Pysselbolaget Återbruka jeans | Pysselbolaget

Av ett ben gjorde vi också ett iPadfodral. Praktiskt och snyggt, tycker vi. Det lilla fodralet dubblar också som skydd till min stora kamera. 

Återbruka jeans | Pysselbolaget Återbruka jeans | Pysselbolaget

Till sist, flätade hjärtan hör julen till för min del men de är fina att ha framme året runt. De är fina att duka med, till exempel. Jag älskar hur de blev i jeans! Spara även mindre delar av jeanstyg och ni har material till en hel hög fina hjärta.

White Monday infaller i år den 19 november. Kan vi inte bara komma överens om att inte köpa något nytt, åtminstone den dagen? Byt en tjänst med någon, sälj något du inte behöver eller pyssla något istället. Som ni säkert anar kommer vi att pyssla! Vi har ett nytt jeansprojekt på gång. Mer om det på fredag. 

Läs mer om White Monday och alla som vill vara med och inspirera här. Ett event på FB finns också för alla er som vill mer. Det går även att följa White Monday på Instagram. Läs mer om jeansens miljöpåverkan och vad vi kan göra på Myrornas hemsida här.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.