0
Pysselbolaget
Pysselbolaget

På kurs i Shibori med Craftspace

Jag älskar att gå på kurs, både för att lära mig nytt men också för att träffa nya människor. I förra veckan vad jag och Malin på en efterlängtad kurs i Shibori. Shibori är en japanskt färgningsteknik som används för att göra mönster på textilier och det är något jag länge velat testa.

Shibori | Pysselbolaget

Kursen ordnades av fantastiska Stina och Ann-Charlotte från Craftspace och med textikonstnären Linnea Blomgren som handledare. Linnea gick först igenom historik och teknik, och hon visade ljuvliga prover på olika mönster. Traditionellt sätt används indigo, och det var det vi fick använda på kursen, men det funkar även bra med batikfärger.

Shibori | Pysselbolaget

Shibori betyder vrida, pressa, klämma och det är just det man gör…

Shibori | Pysselbolaget

… man viker och vrider tyget…

Shibori | Pysselbolaget

… och pressar sedan ihop tygviket mellan till exempel två träbitar. 

Shibori | Pysselbolaget Shibori | Pysselbolaget

Sen åker hela paketet ner i indigosoppan. 

Shibori | Pysselbolaget

Efter en stund i färgbadet plockas paketet upp och vi får äntligen skölja av och veckla ut. Det mönster som bildas är beroende av hur man vikt tyget, hur man lagt träbitarna, vad man använd för form på träbitarna och hur hårt man tryck ihop bitarna. 

Shibori | Pysselbolaget
Shibori | Pysselbolaget

Tekniken påminner en del om batikfärgning, tycker jag, och känslan att få lossa på det som täckt tyget är lika magisk. Det tar lite andan ur en att får se det färdiga resultatet. Det var väldigt roligt att se allas olika mönster. 

Shibori | Pysselbolaget

För mig som är en aning allergisk mot färgkladd och lite för bekväm för att blanda ett eget indigobad var kursen perfekt. Vi hann alla med att färga ett par tygbitar och en bit papper. Kursen gav en bra grund att själv bygga vidare på, om man så vill.  

Craftspace har som ambition att vara en mötesplats för dem som vill ha en mer kreativa livsstil, möta likasinnade och lära sig något nytt. De håller regelbundet kurser i olika kreativa discipliner. Mer om Craftspace hittar ni här. 

 

Linnea Blomgren är textikonstnär och professionell vävare. Linnea tillhör Svenska Shiborisällskapet som är en grupp professionella konstnärer och formgivare, med den gemensamma nämnaren att arbeta, tolka och inspireras av den japanska tekniken shibori. Mer om Linnea hittar du här.

Och mer om Shibori hittar du här.

Shibori | Pysselbolaget

Behöver jag säga att kvällen gick på tok för fort? Jag hade gärna hängt med Linnea, Stina och Ann-Charlotte hela kvällen. Tack för en trevlig kväll, tjejer. Det kommer att bli fler kurser hos Craftspace för min del.

Och tack Malin, för att du snällt ställde upp som modell!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.