0
Pysselbolaget
Pysselbolaget

Hantverk i fokus på Formex 2015

Formex 2015

Mässan Formex är i första hand en mässa för prylar, en mässa dit butiksinnehavare kommer för att känna på nya produkter och klämma med nya designers. Mässhallarna fylls av inredning, kläder, leksaker och annat som kommer att fylla våra butiker vid jul. På mässan finns också möjlighet för folk i branschen att få en överblick över säsongens trender och nyheter. Ofta speglar mässans trender underliggande funderingar och vibrationer i samhället. Därför är det extra roligt att den här mässans fokus låg på traditionellt hantverk.

Formex 20152

Det första som möter oss besökare är Huskatten, en utställning i form av en katt, typ, byggd av 2309 kartonger och med en koja att krypa in i och titta runt i. Roligt och överraskande från arkitektgruppen Codesign. Huskattens koja innehåll många små guldkorn, med fokus på hemslöjd i olika tolkningar.

Formex 20153Formex 20154 Formex 20155 Formex 20156I anslutning till den fina huskatten fanns också ett hantverkstorg med namnet The House Cat Festival. Under mässans alla dagar fanns hantverkare på plats och jobbade med olika härliga material. Hade det funnits en extra stol hade jag gärna satt mig ner och jobbat med dem. På bilderna ser ni Eva Bryntesson och Lisa Järnberg göra vackra halmföremål, Maria Högbergs fantastiska vedträdockor, Anna Wengdins lekfulla broderi och Eva-Maria Lemker och Helén Magnussons gröna konstverk.

Formex 20157 Formex 20158 Formex 20159Själv blir jag enormt glad över att se så många duktiga formgivare på plats. Begåvade hantverkare i alla åldrar plockar upp traditionella hantverksmetoder och gör sin egen, ibland otraditionella, tolkning av dessa. Några exempel är läderhalsbandet av Saga Gevargez, Katarina Larssons knutna lampa ”Fantasi”, kalligrafi på tillfälliga tatueringar av fantastiska Ylva Skarp, Thórunn Árnadóttir stickade rockringar och hopprep SKIP AHOY!, Annika Almborgs vegetariska jakttroféer och ljuvliga Notknot av isländska Ragnheiður Ösp Sigurðardóttir. Jag skulle inte bli förvånad om dessa begåvade formgivare redan som barn knepat och knåpat.

Vill ni läsa mer om mässan rekommenderar jag Kurbits.nu för hantverk, Trendenser.se för inredning och My Newsdesk för mer om Huskatten. Nästa vecka visar jag några av mina favoriter. Trevlig helg!

 

 

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.