0
Pysselbolaget
Pysselbolaget

Hantverk i fokus på Formex 2015

Formex 2015

Mässan Formex är i första hand en mässa för prylar, en mässa dit butiksinnehavare kommer för att känna på nya produkter och klämma med nya designers. Mässhallarna fylls av inredning, kläder, leksaker och annat som kommer att fylla våra butiker vid jul. På mässan finns också möjlighet för folk i branschen att få en överblick över säsongens trender och nyheter. Ofta speglar mässans trender underliggande funderingar och vibrationer i samhället. Därför är det extra roligt att den här mässans fokus låg på traditionellt hantverk.

Formex 20152

Det första som möter oss besökare är Huskatten, en utställning i form av en katt, typ, byggd av 2309 kartonger och med en koja att krypa in i och titta runt i. Roligt och överraskande från arkitektgruppen Codesign. Huskattens koja innehåll många små guldkorn, med fokus på hemslöjd i olika tolkningar.

Formex 20153Formex 20154 Formex 20155 Formex 20156I anslutning till den fina huskatten fanns också ett hantverkstorg med namnet The House Cat Festival. Under mässans alla dagar fanns hantverkare på plats och jobbade med olika härliga material. Hade det funnits en extra stol hade jag gärna satt mig ner och jobbat med dem. På bilderna ser ni Eva Bryntesson och Lisa Järnberg göra vackra halmföremål, Maria Högbergs fantastiska vedträdockor, Anna Wengdins lekfulla broderi och Eva-Maria Lemker och Helén Magnussons gröna konstverk.

Formex 20157 Formex 20158 Formex 20159Själv blir jag enormt glad över att se så många duktiga formgivare på plats. Begåvade hantverkare i alla åldrar plockar upp traditionella hantverksmetoder och gör sin egen, ibland otraditionella, tolkning av dessa. Några exempel är läderhalsbandet av Saga Gevargez, Katarina Larssons knutna lampa ”Fantasi”, kalligrafi på tillfälliga tatueringar av fantastiska Ylva Skarp, Thórunn Árnadóttir stickade rockringar och hopprep SKIP AHOY!, Annika Almborgs vegetariska jakttroféer och ljuvliga Notknot av isländska Ragnheiður Ösp Sigurðardóttir. Jag skulle inte bli förvånad om dessa begåvade formgivare redan som barn knepat och knåpat.

Vill ni läsa mer om mässan rekommenderar jag Kurbits.nu för hantverk, Trendenser.se för inredning och My Newsdesk för mer om Huskatten. Nästa vecka visar jag några av mina favoriter. Trevlig helg!

 

 

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Pysselbolaget

  Traditional craftsmanship at Formex

  Formex 2015

  Formex Fair is a trade show where shopkeepers come to see new products and meet designers. The exhibition halls are filled with furnishings, clothes, toys and other things that we’ll find in shops around Christmas. At the fair is also an opportunity for people in the industry to get an overview of the season’s trends and news. Often the fair reflects underlying thoughts and vibrations in the community. Therefore, it is particularly gratifying to see this fair’s focus was traditional crafts. Here’s a round up of thing I found interesting on the fair.

  Formex 20152

  The trend exhibition The House Cat Festival, built by Codesign, contained lovely things from Svensk Hemslöjd.

  Formex 20153Formex 20154 Formex 20155 Formex 20156Crafts in action: straw animals made by Eva Bryntesson and Lisa Järnberg, wood dolls by Maria Högberg, embroidery by Anna Wengdin och green art  by Eva-Maria Lemker och Helén Magnusson.

  Formex 20157 Formex 20158 Formex 20159I makes me so happy to see so many talented designers picking up traditional craft techniques. Their interpretations are fun and playful. Some of my favorites are the leather necklace by Saga Gevargez, the lampshade ”Fantasi” by Katarina Larssons, temporary tatoos with calligraphy by Ylva Skarp, Thórunn Árnadóttir SKIP AHOY!, vegetarian hunting trophies by Annika Almborgs and the pillow Notknot bya Ragnheiður Ösp Sigurðardóttir. Enjoy!

  You Might Also Like...

  No Comments

   Leave a Reply

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.