0
Pysselbolaget
Sommarpyssel | Pysselbolaget

Smarta pysselmaterial för barn – en guide för vuxna

Burklyktor med washitejp

Visst är det härligt att pyssla med sina barn? Man vet aldrig vad som kan hända. Ibland skapas det fantastiska saker som med glädje kan stå framme och ibland blir det något som knappt en mormor kan tycka om. Har man köpt dyrt pysselmaterial är det lätt hänt att man blir nervös och lite av glädjen försvinner när man ska pyssla. Det fina materialet begränsar istället för att skapa glädje. Jag tycker att det är lättare att njuta av stunder tillsammans när jag kan vara generös med material, och det inte går något om det vi inte får till ett färdigt projekt.

Under åren jag har jobbat fram en lista på saker som vi alltid har hemma och några saker som vi lyxar till med ibland. Det mesta av vårt pysselmaterial kommer inte från hobbyaffärerna utan kan hittas på mycket närmare håll; i mataffären, bokhandeln eller i din egen återvinning.

Saker jag försöker att alltid ha hemma

Klister
Vi använder 3 sorters klister; limpistol, papperslim och skollim. Vi använder ibland också Karlssons klister, men den tuben ligger inte tillgänglig för barnen.

Saxar
Se till att ha saxar i storlekar som passar alla som pysslar. Satsa på ett par saxar av bra kvalitet, de är roligare att använda. Vi använder oftast min Fiskarssax som jag fick på 80-talet. Den slits inte ut i första taget och går utmärkt att slipa om. Det är den billigaste lösningen i längden. Billigare set med saxar finns på till exempel Clas Ohlson och Ikea. Där finns också taggsaxar i barnstorlek.

Papper
Jag älskar papper i alla olika varianter; enfärgade, mönstrade, vita, tjocka, lövtunna. Jag kan lätt förköpa mig på fina papper som jag knappt törs använda. Min rekommendation är att inte köpa dyra designark, utan att istället köpa många, lite billigare papper. Titta på stormarknader och bokhandlar efter prisvärda papper. Fina presentpapper från födelsedagar och glassiga magasin kan med fördel sparas och pysslas med.

Färg
Hobbyfärg kan vara bra att lägga lite extra pengar på. Hobbyaffärerna har ofta 6-pack med olika färger. Testa och se vilka färger som går åt. Vi har cirka 4-6 färger som alltid går åt och ett par som aldrig används. Hobbyfärger går också att blanda, köp rött och vitt och blanda lite rosa. När lusten att skapa konst faller på är det också härligt att kunna plocka fram vanliga vattenfärger. 

Pärlplattepärlor
Ni vet vilka jag menar, eller hur? Finns att köpa dyrt i hobbyaffärer och billigt på till exempel IKEA och Biltema.

Garn
Påsar med broderigarn hittar du i secondhandbutiker, vanligt garn finns ofta på stormarknader. Några stora nålar är också en bra investering, men välj trubbiga om ni pysslar med mindre barn.

Elastisk tråd/snodd
Ovärderligt när lusten att göra halsband och armband faller på.

Ståltråd
Finns att köpa i olika färger och tjocklekar. Vi har alltid en tunn och lättarbetad ståltråd hemma, vi köper den billiga varianten från järnaffären.

Lyktor av burkar och silkespapper

Silkespapper
Alla barn gillar silkespapper. Håll utkik efter storpack – men låt inte barnen få tillgång till allt på en gång.

Tuschpennor
Satsa på bra giftfria tuschpennor som håller länge. Bör finnas i varje pysselskåp, fråga barnen om ni inte tror oss!

Penslar
Köp ett storpack och ta väl hand om dem så håller de länge. Mina absoluta favoriter finns på IKEA. 

Tejp
Vi använder inte så mycket vanlig tejp men det är ovärderligt att ha hemma. Finns i mataffären. 

Ögon och paljetter
Ögon och paljetter är roliga tillbehör men det brukar inte gå åt så mycket åt gången. Köp ett storpack, det räcker i all evighet.

Knappar
Finns som storpack i pysselbutikerna, men även till en billig peng på loppis. Knappar har många användingsområden; man kan pyssla med dem, leka med dem eller bara gräva runt i burken. Testa, det är väldigt avkopplande. 

Träkulor med hål
Finns i hobbyaffärer och kostar en slant men är underbara att använda. Liva upp en lampsladd, gör ett grytunderlägg eller halsband av dem.

Filttyg
Jag köper hem ett storpack ibland. Det går sällan åt några mängder, men samma sak gäller här som med silkespapper – lägg inte fram allt på en gång. Undantagen är när Freja vill sy kuddar, då går det åt tyg ska ni veta. Ett ark svart och ett ark vitt filttyg kan vara bra att ha hemma för att göra till exempel ögon med.

Garn
Vi använder inte så mycket garn annat än när det ska göras garnbollar, och då går det åt mängder. Billigt akrylgarn funkar utmärkt till garnbollar. De finns för dem mesta i härliga färger till en billig peng. 

Grillpinnar
Finns i de flesta mataffärer och är bra att ha i pyssellådan, till exempel som handtag till skuggfigurer eller att torka flörtkulor på.

Klädnypor
Klädnypor i trä är utmärkt pysselmaterial och finns oftast i mataffären.

 

Saker jag har hemma ibland

Flörtkulor
Det går att göra mycket roligt med flörtkulor men de är rätt dyra, tycker jag. Vi köper hem dem ibland.

sommarpyssel | Pysselbolaget

Dags för maracas

Washitejp
Washitejp är en japansk papperstejp gjord av naturfibrer. Den känns lite som maskeringstejp och funkar på samma sätt. Den stora skillnaden är att washitejp kommer i alla olika tänkbara mönster och färger. Den är underbar att använda för att sätta upp konstverk och dekorera med, men den är dyr. Vi har ett par rullar med enfärgad washitejp och några rullar mönstrad. Det räcker, jag lovar, även om det är otroligt frestande att köpa fler. Väldigt uppskattat att ge bort som present, både till stora och små pysslare.

Sugrör i papper
Finns att köpa lite varstans och är ett utmärkt pysselmaterial. De är lätta att jobba med och finns i fina färger. Att de inte är särskilt dyra är en fördel.

Sprayfärg
Sprayfärg finns i de flesta färghandlar men de roligaste färgerna hittar du i butiker som säljer graffitifärg. Köp inte för många olika färger, en eller ett par räcker långt och köp alltid vattenlöslig färg. De är inte är helt miljövänliga.

Pom pom-maker
Med en Pom Pom-Maker gör man garnbollar på ett kick. En egentligen helt onödig pryl – som vi inte kunnat motstå. Har man en gång testat är det svårt att gå tillbaka till kartongcirklar, tro mig. Finns i hobbyaffärer och webbutiker.

 

Och det här pysselmaterialet plockar jag direkt ur återvinningen:

Toarullar
Toarullar är ett fantastiskt pysselmaterial. Spara, spara, spara!

Kartong
Fling- och pastapaketen är i lagom tjock kartong för att göra många olika pyssel av. Tänk bara på att om ni målar på den otryckta sidan måste ni använda hobbyfärg. Vattenfärgen fäster inte på den obehandlade ytan utan kladdar av sig, dessutom krymper kartongen av vattnet och böjer sig.

Plastburkar
Sminkburkar är ofta fina och lite dyra. Diska ur dem och pyssla med dem! Pet- och schampoflaskor är också utmärkta att spara. Den mjuka plasten är lätt att klippa i med en vanlig sax.

Kuliga krympisar

Det här är saker vi undviker:

Färdiga pysselset
Visst kan det vara roligt att göra suddgummin och tvålar, men jag lägger hellre mina pengar på material vi kan använda till olika saker. Däremot ger jag gärna bort pysselset i födelsedagspresent.

Glitter
Jag gillar glitter, men inte överallt. Ni som pysslar med små barn och glitter vet att allt hemma glittrar – länge. Vi pysslar alltid vid köksbordet och jag vill inte ha glitter i maten. Har vi det hemma? Ja visst, Freja har under period i livet lagt många veckopengar på glitter men jag tror att hon mest tycker om att titta på burkarna. Ett bra alternativ till glitter är glitterlim. De tar slut snabbt, men är lätta att städa efter och finns om man har tur att köpa i mataffären.