0
Pysselbolaget

Pyssla med barn – en guide för vuxna

Jag möter många vuxna som har en önskan att pyssla med sina barn, men som liksom inte kommer till skott. Om man som vuxen inte pysslar själv kan steget till att duka bordet med färg och penslar bli stort. Den goda nyheten är att pyssel med och för barn inte behöver vara svårt. Det flesta barn är kreativa av naturen, och många barn älskar att pyssla. Du som vuxen behöver förstås ställa upp med lite genomtänkt material, en gnutta inspiration – men framförallt din tid. 

Att pyssla eller inte pyssla

Att pyssla kan handla om många olika saker, att får en stund tillsammans till exempel. Den traditionella syjuntan är ett bra exempel på det. Man hänger, man pratar, man fikar, man trivs. 

Dessa stunder av lycka har sällan något med själv materialet att göra. Dyra material kan blir fula pyssel – tro mig. Därför är återvinningsmaterial så bra när man pysslar med barn. Om vi använder det vi redan har så spelar det inte så stor roll om vi misslyckas eller inte. 

Pyssel för mig handlar också om att vara smart, att hitta listiga lösningar på dagliga problem och att återanvända redan använda prylar. Aldrig mår jag så gott som när jag lyckas göra det jag behöver av det jag redan har. Då känner jag mig snart smart  – och det är en känsla jag som vuxen vill förmedla till mina barn.

Jag erkänner gärna att jag är lite av en pysselnörd. Jag samlar saker, testar och tänker pyssel mest hela tiden. Men man behöver inte vara nörd för att ha en kreativ pysselstund med barn eller barnbarn. Inspiration finns att få i böcker, tidningar och inte minst här på Pysselbolaget. Se bloggen som en receptbok för pyssel.

Här kommer några tips som funkar hos oss!

Planera och plocka fram 

Hjälp era barn att planera sina pyssel och plocka fram det som behövs. Gillar de att bygga pärlplattor så låt glittret stå kvar i skåpet. Gillar de att klippa i papper så plocka inte fram hobbyfärger. Håll ögonen öppna efter lätta projekt i tidningar, på tv och bloggar. Ett hett tips är att kolla vad barnen gör på förskolan och fritids. Personalen på skolan brukar vara experter på att hitta på enkla och billiga pyssel, som dessutom går att göra tillsammans med en hel hög barn samtidigt.

Gör något ni kan ha användning av

Att ge bort eller använda något som ditt barn har gjort skapar stolthet. Jag försöker att inte styra mina barn för mycket när vi ska pyssla, men jag kommer gärna med förslag på saker vi kan använda oss av. Tänk så härligt att ha ett lager av egengjorda tack-kort, julsaker och anteckningsböcker. 

Fundera också på om ni kan vidareutveckla något ni redan gjort. Vi har till exempel gjort armband av tygremsor som flätats, och dekorerat tändsticksaskar med fina pärlplattor. 

Att göra saker att leka med är också väldigt uppskattat. Under ett par år var en kikare, gjord av två toarullar och ett band att ha runt halsen, den mest använda prylen under barnens lek. Vem hade trott det?

Lägg på brickor

Alla har inte en plats avsatt för pyssel utan de flesta sitter, precis som vi gör, vid köksbordet och pysslar. Det är sällan vi hinner färdigt med det vi håller på med innan middagen, det kan bli ett evigt städande och plockande. Vi har löst det med att använda ett par stora brickor. På dem ställer vi påbörjade projekt och tillhörande material. Brickorna kan sedan snabbt ställas undan och plockas fram igen när det är dags att fortsätta. 

Skapa ordning

Att ha ordning på sitt pysselmaterial underlättar både städning och kreativitet. Det är helt enkelt lättare att vilja plocka fram material om man ser vad som finns. Man behöver inte köpa dyr förvaring för att skapa ordning bland pärlor och färger. Gamla plåtburkar från loppis kan fungera som förvaring till band och garn. Spara fina små glasburkar att ha pärlor och paletter i. Vi har köpt billiga korgar till våra tyger och från vår lokala mataffär fick vi tomma plastlådor som innehållit godis – gratis! Freja har hjälp mig märka allt, så nu finns inga ursäkter att lägga fel!

Man kan inte veta om man inte har provat

När är det dags att börja använda limpistoler, vassa saxar och sågar? Det kan man inte veta förrän man har provat, och man måste få prova. Men – säkerhet först! Inga ensamma barn med vassa saxar, tack. Ett tips när man använder limpistol är att alltid ha ett glas kallt vatten nära. Ömma och varma små, och stora, fingrar kan då snabbt kylas av.

Vi spenderar allt mer tid framför skärmar av olika slag. Därför är det extra viktigt att vara tillsammans, göra tillsammans och ha gjort något tillsammans. I processen kan det skapas magi, en stund utan disk, stress och telefoner, ett tillfälle att tala om saker som är viktiga eller skratta åt saker som går fel. 

Hoppas att min tips är till hjälp när ni ska pyssla med era barn. Det finns risk att det blir kladdigt och det finns risk att det blir rörigt. Men oftast är det alldeles, alldeles underbart.