0
Pysselbolaget
boktips

Boktips – Hammare och spik

Jag har en dröm om att kunna snickra. Jag skulle vilja stå i högar av sågspån, bland stora maskiner och tillverka mina egna möbler. För ett tag sedan kom jag min dröm ett steg närmare när jag fick träffa, och snickra med Erik Eje Almqvist, författaren till boken Hammare och spik. Boken visar hur man bygga möbler av standardbrädor från ett byggvaruhus. Och jag, som aldrig håller i en hammare, lyckades på egen hand påta ihop min första rara möbel. Häng med så berättar jag mer. 

För mig har tröskeln till att snickra alltid varit hög. Inte nog med att man ska ha en mängd olika verktyg, man ska också veta vilken typ av trä man ska ha, vad de har för dimensioner när man köper dem och de ska få plats i bilen. 

Erik löser i sin bok en mängd av min problem. De verktyg som krävs är hammare, spik och trälim. Ja, och virke så klart. Men jag behöver varken bry mig om längd och bredd på virket. Alla möbler är konstruerade med brädor i standardformat och bokens tydliga kaplistor kan jag ta med till byggvaruhuset för att få dem tillsågade på plats. Allt jag behöver göra är att snickra tio dem efter de tydliga instruktionerna. 

För ett tag sen blev jag och Anna María inbjudna att både snickra och prata med Erik. Vi var ett litet gäng nervösa kreatörer från olika branscher som med olika handlag bankade ihop möbler efter bokens instruktioner. Jag valde den möbel jag trodde jag hade minst chans att misslyckas med, ett ölbord. Jag inte bara lyckades få ihop det lilla bordet, det blev dessutom så pass fint att det fick flytta in till Freja. Trots att andra lyckades med mer komplicerade möbler var jag mäkta stolt när jag släpade hem mitt lilla mästerverk på tunnelbanan. 

Inspirationen till boken kommer från den italienska formgivaren Enzo Mari. Under en period med ökat behov av möbler och skral ekonomi skapade Erik ett gäng egna möbler i Enzos anda. Möblerna i boken har Erik bearbetat och anpassat efter våra svenska standardbrädor, men grundtanken är den samma.

Möblerna i boken är av varierande svårighetsgrad, allt från det enkla ölbordet som jag gjorde till stora skåp och komplicerade bordskonstruktioner. Sammanlagt finns beskrivning på 18 olika möbler. Gemensamt är det enkla tillvägagångsättet; beställ material från byggvaruhuset enligt kaplistan, snickra ihop, njut av din färdiga möbel. Boken visar också hur du gör för att brädorna inte ska spricka när du spikar, hur du gör snygga snitt med sågen, var du får tag på trä, hur olika träslag fungerar och hur du bäst behandlar dem.

Hammare och spik av Erik Eje Almqvist från Natur och Kultur är en snyggt inbunden bok på 157 sidor. Den är tryckt på tjockt papper och med vackert foto av Hilda Grahnat. 

Boken är en fin julklapp till dig själv eller till någon som önskar bli mer händig. Själv har jag fått mersmak. Nästa gång ska jag våga mig på en större möbel! 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.