0
Pysselbolaget
boktips

Boktips – Lappa och Stoppa

Boktips - Lappa & Stoppa | Pysselbolaget

Efter skrällen med årets julklapp, det återbrukade plagget, har det gått trend i att återbruka, laga och upcycla. Bästa sortens trend, om ni frågar mig! Gammal kunskap seglar upp till ytan och blandas med nya idéer. Med två nya häften fulla av klimatsmart kunskap visar Hemslöjden var skåpet ska stå. Gör om, gör rätt – med Lappa och Stoppa vettja!

Jag och Freja gör mängder av pyssliga återbruksprojekt. Det gör förmodligen ingen större skillnad för klimatet, men för egen del handlar tänka till och hitta användning för allt förpackningsmaterial som passerar genom huset. 

En sak som däremot gör skillnad för klimatet är vår köpbeteende av kläder. Kanske behöver vi inte alltid nytt. Kanske vi kan fixa det vi redan har. På det temat har Hemslöjden släppt två häften om att lappa och stoppa, och man gör det med glimten i ögat. Här finns inga pekpinnar, inga måsten bara ren teknik och roligt inspiration. 

Boktips - Lappa & Stoppa | Pysselbolaget

Boktips - Lappa & Stoppa | Pysselbolaget

Båda häften innehåller tydliga instruktioner till klassiska sömnadstekniker. I Stoppa får vi lära oss hur man stoppar stickade plagg med traditionella tekniker, men också lite broderitekniker.

Boktips - Lappa & Stoppa | PysselbolagetBoktips - Lappa & Stoppa | Pysselbolaget

Lappa handlar mer om olika typer av sömnad, hur man lappar jeans, vänder kragar och syr knapphål.

Boktips - Lappa & Stoppa | Pysselbolaget Boktips - Lappa & Stoppa | Pysselbolaget

Gemensamt för båda böckerna är inspirationsglädjen. Jag menar, vem vill inte ha blommor som klänger upp för strumpbyxorna, snygga mönster på jeansen eller färgglatt foder i kappan? Många av projekten är så roliga att jag får lust att testa dem på hela plagg!

Författarna till häftena är Katarina Evans och Katarina Brieditis, som tidigare gjort smarta och tänkvärda textila återbruksprojekt. Kanske kommer ni ihåg Do Redo eller Re Rag Rug? 

Boktips - Lappa & Stoppa | Pysselbolaget

Boktips - Lappa & Stoppa | Pysselbolaget

Jag älskar kominationen att göra gott och ha roligt. Därför blir jag extra glad att just Hemslöjden, som står för så mycket traditionell kunskap, tar täten och visar på nya fräscha möjligheter. Båda häftena andas skaparglädje, nytänk och kunskap. Bra gjort, Hemslöjden!

Lappa och Stoppa är båda häftade, 48 sidor med mjuka pärmar. De finns att köpa bokhandel och nätbokhandel från och med februari i år. Precis nykläckta, med andra ord!

Boktips - Lappa & Stoppa | Pysselbolaget

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.