0
Pysselbolaget
Pysselbolaget

Vad händer i Gustavsberg?

G-studion | Pysselbolaget

I den gamla hamnen i Gustavsberg ligger Stockholms största ateljéförening, G-studion. Ett 90-tal konstnärer huserar i lokaler som tidigare tillhörde Gustavsbergs porslinsfabrik. Här skapades små underverk och stora klassiker under ledning av Stig Linberg, Lisa Larsson och Wilhelm Kåge.

G-studion | Pysselbolaget

G-studion | Pysselbolaget

Idag jobbar här kända och mindre kända konstnärer, formgivare och konsthantverkare med bland annat egen produktion, konstnärlig gestaltning och formgivning för industrin. Det är ett levande kulturarv och värt att bevaras, eller hur? Det tycker inte Värmdö Kommun. Kommunen vill sälja fastigheterna till ett privat fastighetsbolag, utan restriktioner eller löften om att verksamheten får vara kvar. Vinsten ska finansiera ett nytt kulturhus. Ironiskt kan man tycka.

Öppna Ateljéer

Jag besöker G-studions ateljéer så fort jag får chans. Tre gånger om året anordnas Öppna Ateljéer, där konstnärerna själva ta emot i sina verkstäder. Lycka är att få samtala med de som skapar och att se allt vackert som skapas här. Det är inte svårt att känna historiens vingslag när man sakta och med andakt går från rum till rum.

G-studion | Pysselbolaget

Låt mig ta er på en kort tur genom ateljéerna. I julas hade jag både kameran med mig och gott sällskap i form av Helena från Craft & Creativity. Jag har inte fotat hos alla, men tillräckligt för att bjuda er på ett smakprov. Häng med!

G-studion | Pysselbolaget

Karol Zarbock

G-studion | Pysselbolaget

Gudrun Wirgård

G-studion | Pysselbolaget

Malin Floryd

G-studion | Pysselbolaget G-studion | Pysselbolaget

Mari Koort

G-studion | Pysselbolaget G-studion | Pysselbolaget

Pia Kosleka

G-studion | Pysselbolaget

Åsa Lindström

G-studion | Pysselbolaget

Monica Johansson

G-studion | Pysselbolaget G-studion | Pysselbolaget

Maria Boij

G-studion | Pysselbolaget

Hisako Mizuno

G-studion | Pysselbolaget G-studion | Pysselbolaget

Susanne Allberg

G-studion | Pysselbolaget

Maria Johansson

G-studion | Pysselbolaget

Meith Lagerqvist

G-studion | Pysselbolaget G-studion | Pysselbolaget

Kina Björklund

Efter omfattande protester har kommunen bestämt att skicka frågan om försäljningen av fastigheterna på ny remiss. Under tiden samlar G-studion namnunderskrifter. Hittills har man fått ihop 6 700 namn, och namninsamlingen är fortfarande öppen. Skriv under namninsamlingen du också, vettja, så kanske vi ses i korridorerna nästa gång det är Öppna Ateljéer!

G-studion | Pysselbolaget

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.