0
Pysselbolaget
hemmapyssel

Spjälsäng makeover

Crib makeover PB 2014 1

Vi börjar vår barnrumsomgörning med att ta tag i lilla L:s spjälsäng. Sängen används inte till att sova i längre, men eftersom fronten går att plocka bort har den fått en ny funktion som soffa. Vi har spanat in Camilla Lundstens fantastiska barnsäng och kommer med hjälp av tyger att omvandla vår spjälsäng till en koja!

Crib makeover PB 2014 2

Vi har använt en spjälsäng, fina bomullstyger, symaskin och tråd och en bred resår. Tänk på att tvätta alla tyger innan ni sätter igång. Tygerna krymper oftast lite i tvätten och har man inte tvättat dem innan finns det risk att taket inte passar när det är tvättat.

Crib makeover PB 2014 3

1. För att förvandla sängen till en koja syr vi ett tak med fyra sidor som hänger ner en bit längs kanterna på sängen. Det är tygsidorna som håller taket uppe och sidorna ska sitta tajt mot kanterna på sängen. Börja med att mäta sängen och klipp sedan till tak och alla sidstycken. Lägg på en eller ett par centimeter sömsmån på taket. Lägg även sömsmån på sidstyckena, plus 3–4 extra centimeter i nederkant på sidstyckena. Vi ska sy en kanal i nederkanten på sidstyckena och i den kanalen trär vi sedan resåren. Våra sidstycken ska bli 12 cm höga när de är klara.

Crib makeover PB 2014 4

2. Sy ihop alla fyra sidstycken först. Sy sedan på taket på sidstyckena. Lägg upp nederkanten på sidstyckena och sy en kanal.

Crib makeover PB 2014 5

3. Sy inte hela vägen runt utan lämna en öppning på ett par centimeter. Trä resåren genom kanalen och sy ihop. Resåren ska vara så pass tajt att den håller sidostyckena på plats runt sängen. Taket säckar lite i mitten på långsidan fram, men lilla L verkar inte misstycka!

Crib makeover PB 2014 6

Så här ser taket ut på.

Crib makeover PB 2014 7

4. Vi syr också enklast möjliga madrassöverdrag, en enkel påse med en öppning i ena kortänden. Glöm inte att tvätta tyget innan ni börjar mäta och sy. Öppningen viks in och madrassöverdraget är klart. Både lätt att sy och lätt att ta av och tvätta.

 

En av våra stora utmaningar med omgörningen var att hitta projekt som Freja kunde vara med på. Att sy tak till en säng är lite meckigt, och kräver en del kunskap och vana fingrar. Men håll ut, nästa gång syr vi kuddar till kojan, kuddar enkla nog för Freja att sy.

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Mamma till Liv
    22 May, 2014 at 2:13 pm

    It’s so great! L loves it and her older cousin found a great spot to read cozily undisturbed!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.