0
Pysselbolaget
Pysselbolaget

En trendig jul utan nyköp

Adventskalender | Pysselbolaget

Ingen kan väl ha missat julens skräll – årets julklapp är det återvunna plagget. Återbruk, second hand och vintage är en trend inom många branscher och det börjar även synas när vi julpyntar. 

En kall eftermiddag i oktober var jag och Anna från Pysselliv inbjudna till vackra Skridskopaviljongen för att höra mer om julens trender. TrendStefan, tillsammans med Tradera och Avfall Sverige, presenterade en jul i återbrukets tecken långt innan årets julklapp presenterats. 

Enligt den Sifo-undersökning Tradera och Avfall Sverige beställt känner 36 procent av de som svarat en olust att konsumera nyproducerat. En tredjedel av de som svarat har också uppgett att de handlar mindre nytt idag än för tre år sedan. 

– Jag är övertygad om att vi står inför ett stort skifte i synen på konsumtionen. Vi är trötta på massproduktion från Kina, känner oss mätta och nästan illamående när vi tänker på hur ohållbar vår konsumtion är och alltfler börjar därför se över sina inköp, säger Sofia Hagelin presschef på Tradera, och hon kan backa upp sina uttalanden. Tradera försäljning har ökat kraftigt de senaste åren. 

TrendStefans jul | Pysselbolaget

Det syns även i vårt sätt att julpynta. Vi har börjat experimentera med våra julpynt och har inget emot att frångå det traditionella. Många väljer att dekorera granen efter trender och vi letar efter det som är unikt. 

– De mest unika och trendiga dekorationerna till granen hittar man second hand, vilket också går hand i hand med hur våra konsumtionstrender pekar. Det är hett att konsumera grönt, unikt och personligt, menar trendexperten Stefan.

Jag kan bara hålla med. Mina egna vackraste julpynt är fyndade second hand, ofta till en billig peng. I Stefans ljuvliga granar blandas traditionellt halmhantverk med färgglada kulor, alla saker som är lätta att hitta i vilken second hand butik som helst. 

TrendStefans jul | Pysselbolaget

Att handla redan producerade varor har också en annan fördel.

– Den miljöpåverkan som vår konsumtion ger upphov till uppmärksammas allt mer, men en sida som fortfarande är ganska osynlig för konsumenterna är det avfall som uppstår vid tillverkningen av produkter. Detta gör det svårt för konsumenten att förstå vilken miljöpåverkan produkten i sin helhet har. Vi behöver öka livslängden på våra prylar för att minska avfallsfotavtrycket, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef Avfall Sverige.

Så vad ska vi göra om vi vill vara miljömedvetna och ändå trendiga? Det är rätt enkelt. 

  • Börja med att kolla vad ni har. Det kan ligga saker i era lådor som ni faktiskt glömt att ni har. Jag blir lika överraskad varje år. 
  • Köp gammalt, vintage, second hand!
  • Byt med varandra. Varför inte fixa en Julpyntbytardag!
  • Till sist – gör om! Vattenlöslig sprayfärg gör susen på gammalt trist julpynt. Det mesta går att spraymåla; ljusstakar, julkulor, halmfigurer. Välj en trendig färg och spraya om dem när ni tröttnat!

TrendStefans jul | Pysselbolaget

Jag älskar att någon vågar visa på möjligheter och prata om det som är bra. Jag, en av de 60 % som enligt Sifoundersökningen lider av klimatångest, lämnade Skridskopaviljongen lite lättare om hjärtat. Som Anna från Pysselliv så klokt formulerade sig på instagram:

– Idag var jag på årets viktigaste julpresentation med TrendStefan, Avfall Sverige och Tradera som inspirerade till en jul med seconhandjulklappar, vintagedekorationer och återbruk. Jag känner mig nu redo för en klimatsmart jul!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.