0
Pysselbolaget
halloweenpyssel

Gör en enkel och inte så läskig spökmarionett

Spökmarionett | Pysselbolaget

Halloween kan vara en skrämmande upplevelse, speciellt om man är liten och inte gillar spöken. Därför försöker vi pyssla söta och snälla spöken i år. Idag ska vi till exempel göra en inte så läskig spökmarionett som man kan leka med. 

Spökmarionett | Pysselbolaget

Ni behöver

För att göra en spökmarionett behöver ni en fyrkantig bit vitt tyg. Vi har använt vanligt lakansväv. Ni behöver också ett par grillpinnar, en bit snöre, 1 stor och 2 små träkulor, sax, en spritpenna och gummisnoddar. Har ni en stoppnål är det bra, men det går att fixa utan.

Spökmarionett | Pysselbolaget

Gör så här

Vi börjar från början med huvudet till spöket. Trä ett långt snöre, vårt är nästan 50 cm långt, genom träkulan. Lägg ihop ändarna. 

Leta upp mitten på tyget och för båda ändarna av snöret genom tyget. Det ä enklast att göra med en stoppnål. Har ni ingen stoppnål går det bra att göra ett litet hål i tyget och pilla igenom snöret. 

Redan nu ser man att det ska bli ett spöke, eller hur!

Jag har valt att använda träkulor till huvud och händer. Det är för att dessa ska få lite tyngd och lättare kan röra sig.

Spökmarionett | Pysselbolaget

Spökmarionett | Pysselbolaget

Nu är det dags för händerna! Leta upp två hörn på tyget och knyt fast en liten träkula i varje hörn. Kulan är bara instoppad i tyget och vi knyter en dubbelknut för att hålla dem på plats. Använd ett längre snöre även här.

Spökmarionett | Pysselbolaget

För att spökmarionetten ska kunna röra sig behövs en upphängningsanordning av något slag. Jag testade lite olika modeller men kom fram till att en enkel trekant, gjord av vanliga grillpinnar från mataffären funkade bäst. 

Klipp grillpinnarna i tre lika lång bitar och fäst ihop dem med gummiband. 

Knyt sedan fast snörena från spökets händer och huvud över de olika gummibanden.

Till sist ritar vi ögon och mun på spökmarionetten med en spritpenna.

Spökmarionett | Pysselbolaget

Spökmarionett | Pysselbolaget

Man kan få hålla upp sin spökmarionett och justera längden på trådarna ett par gånger för att få rätt ”häng” på marionetten.

Spökmarionett | Pysselbolaget

Hur svårt var det här då, kanske ni undrar? Jag fick faktiskt hjälp att testa instruktionerna till våra spökmarionetter av ett helt gäng små pysslare. De lyckades alla, de är 6, 9 och 14 år, med väldigt lite hjälp göra varsin spökmarionett. Inte så svårt, med andra ord. Och visst blev de fina? Nu är det dags för lek!

Spökmarionett | Pysselbolaget

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.