0
Pysselbolaget
sommarpyssel

Gör solfångare av papptallrikar

Vi fortsätter dela enkla sommarpyssel, i hopp om att hålla sommarkänslan kvar i kroppen. Den här gången har vi använt oss av överblivna papptallrikar och barnens favoritpysselmaterial – paljetter! Tillsammans blir de vackra solfångare som kan dekorera våra fönster hela året.

Ni behöver papptallrikar, fina paljetter, självhäftande bokplast och en sax. Den självhäftande bokplasten hittar ni i bokhandlar eller i större mataffärer.

Rita först upp en cirkeln på baksidan av papptallriken. Den ska vara lite minde än papptallrikens botten. Vi använder olika köksredskap som mallar. Klipp bort botten så att bara ”ramen” är kvar av tallriken.

Rita sedan ut två stycken större cirklar på bokplasten. Dessa två cirklar behöver vara såpass mycket större att de fäster på innerkanten av tallriken.

Fäst den ena bokplastcirkeln på tallrikens undersidan.

När ni vänder tallriken rätt ska botten på tallriksplastbotten alltså vara klistrig. Sen är det bara att trycka fast paljetterna på bokplasten!

Klistret på bokplasten är tillräckligt stark för att paljetterna ska ligga kvar om man råkar stöta till tallriken, men inte så starkt att man inte kan flytta en paljett eller två som kanske hamnat fel. Det här är förstås det roligaste momentet på hela projektet, och vi la mycket tid på att lägga alla fina paljetter på rätt plats.

När alla paljetter kommit på plats täcker vi dem med den andra bokplastcirklen. Det kan vara lite pilligt att få fast den övre bokplasten snyggt. Man får räkna med luftbubblor och mindre veck, även om en del av dessa kan gå att trycka ut i efterhand. Det gör inte så mycket, jag lovar.

Till sist är det bara att hänga upp solfångarna och njuta. Vi gjorde förstås ett helt gäng. Det är svårt att sluta när man väl börjat!

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Emilia
  23 August, 2017 at 6:29 pm

  Fint! Känslan av att lägga på sån där plast är så himla härlig tycker jag!

  • Reply
   Karin & Freja
   24 August, 2017 at 8:06 am

   Tack, Emilia! Jag är inte alltid överens med plasten, men kommer den på som den ska är den härlig att jobba med.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.