0
Pysselbolaget
julpyssel

Gör en smaskig adventsljusstake

candle-holder

I år gör vi nya, läckra adventsljusstakar – av gamla kakformar och ett mönster som passar med formen. Kanske inte det mest juliga motivet, men vi gillar det skarpt. Häng med!

candle-holder-2

Ni behöver gamla sockerkaksformar, träkulor, ljuskoppar, långa vassa skruvar, hobbyfärg och pensel. Ni behöver också en liten hammare eller något annat att banka med.

candle-holder-3

Börja med att slå fyra små hål i formen. Formarna i metal är mjuka och lätta att göra hål i. Se till att hålen hamnar jämnt och är små.

candle-holder-4

Sen är det bara att måla! Freja vill ha sin ljusstake brun så hon grundmålar hela formen först. Jag väljer att låta metallen synas och målar bara frosting. Med en liten pensel målar vi på strössel i olika färger.

candle-holder-5

Mums!

candle-holder-6

Vi sätter fast träkulorna på grillpinnar och målar dem i matchande färger.

candle-holder-7

När all färg är torr skruvar vi fast ljuskoppar och träkulor i kakformen. Eftersom hålen är små kan det vara lite trögt att skruva i skruvarna, men det gör också att de sitter bra när de väl är i.

candle-holder-8

Om era hål blivit för stora och skruvarna glappar kan ni sätta en liten träbit inne i kakformen och låta skruven gå ner i den.

candle-holder-9

Så där ja! Årets läckra adventsljusstakar är klara – lagom till första advent. Jag anar att dessa kommer att få stå framme även efter jul. Vad tror ni?

candle-holder-10 candle-holder-11

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Francisca
  27 November, 2016 at 7:40 pm

  Var får ni tag i ljushållare? Har massa kryddor glas tomma och vill dekorera med ljus men måste hitta ljushållare

  • Reply
   Karin & Freja
   28 November, 2016 at 6:27 pm

   Jag köper dem i hobbyaffärer, finns hos makeandcreate.se och Panduro. De kan gå under namnen ljusmanschetter eller ljushylsor också. Lycka till!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.