0
Pysselbolaget
hemmapyssel

Jordglobslampa / Globe lamp

[slideshow_deploy id=’2219′]

Att göra om loppisfynd är både roligt och ekonomiskt fördelaktigt. Jag gillar också att visa mina barn att trasiga saker kan, med lite fantasi och färg, bli någonting annat. Vi hittade en gammal jordglob med en trasig karta och bestämde oss för att förvandla den till en lampa. / To re make flea market finds is both fun and financially beneficial. I also like to show my children that broken things can, with a little imagination and color, becoming something else. We found an old globe with a broken map and decided to turn it into a lamp.

PB_maj_2013_40

Vi har använt en gammal jordglob av glas. / We have used an old globe of glass.

PB_maj_2013_41

1. För att få en fin lampa krävs en fin glob, och den bör vara i glas. Många nyare jordglober är i plast och de är inte så fina. Det kan vara svårt att bedöma skicket på glasgloben. Vi hade tur, kartan på vår glob hade spruckit och vi kunde se att glasgloben var fin. / To get a nice lamp you need to find a pretty sphere, and it should be in glass. Many newer globes are made ​​of plastic and they are not that nice. It can be difficult to assess the condition of the glass globe with the map on. We were lucky, the map of our globe had burst and we could see that the glass globe was beautiful.

PB_maj_2013_42

2. De flesta kartbitar var lätta att dra av. Kartbitarna sparar vi förstås. De är vackra och vi kan säkert komma på något att göra av dem en annan gång. / Most map pieces were easy to pull off. The map pieces we save of course. They are beautiful and we can surely think of anything to do with them another time.

PB_maj_2013_43

3. Som ni ser blev det lite skräp kvar på globen. Den är också täckt med rester av klister. Ändå kan man ana hur fin den kommer att bli. Tappa den inte, Freja! / As you can see, it was a bit rubbish left on the globe. It is also covered with remnants of glue. Yet one can imagine how nice it will be. Don’t drop it, Freja!

PB_maj_2013_44

4. Med lite ljummet vatten och en svamp går klister och kartrester lätt bort. Fäst sedan globen på ställningen och lampan är klar. / With a little warm water and a sponge the glue and map residue is easily removed. Fasten the globe to the stand again and the lamp is ready.

PB_maj_2013_45

Glasgloben är vacker både tänd och släckt, och vi är mycket nöjda. Ett trasigt loppisfynd blev en unik lampa. Nu ska vi bara fundera ut vad vi ska göra med de resterande kartbitarna. Trevlig helg! / The glass globe is beautiful both with the light on and off, and we are very happy with it. A broken flea market find became a unique lamp. Now we just have to figure out what to do with the remaining map pieces. Have a nice weekend!

You Might Also Like...

18 Comments

 • Reply
  Linda
  24 May, 2013 at 4:25 pm

  Åh så fin den blev! Jag är också på jakt efter en jordglob som inte är i plast, men de jag hittar är så himla dyra. Får leta på loppis hela sommaren helt enkelt. Och när jag väl hittar kanske jag gör som ni 😀

  • Reply
   Karin & Freja
   31 May, 2013 at 7:07 am

   Vår kostade bara en 50-lapp, troligtvis för att kartan var trasig. Man ska nog ha lite tur ibland. Jag håller tummarna för att sommaren blir lyckosam för dig!

 • Reply
  G at willowday
  24 May, 2013 at 6:04 pm

  Karin, so original! I LOVE it! Thanks for sharing!

  • Reply
   Karin & Freja
   31 May, 2013 at 7:06 am

   Thank you, Gina!

 • Reply
  Amanda
  24 May, 2013 at 11:22 pm

  Vilken rolig idé, aldrig sett något liknande och fantasin börjar genast fundera ut alternativ om man inte vill ha den helt klar! (Vilket iof var väldigt snyggt 😉 )

  • Reply
   Karin & Freja
   31 May, 2013 at 7:05 am

   Jag har tidigare målat på en glob som inte vara helt klar. Bilder finns på mitt Instagram om du vill kolla.

 • Reply
  Francine
  25 May, 2013 at 7:21 pm

  This is brilliant! I love finding old globes at the flea market, and I will be sure to look out for a glass one to make this lamp.

  • Reply
   Karin & Freja
   31 May, 2013 at 7:11 am

   Thank you! We love our lamp and I can really recomend to give it a try!

 • Reply
  Annika GW
  30 May, 2013 at 12:53 pm

  Toppenide. Gäller bara att hitta en jordglob av glas! Annika

  • Reply
   Karin & Freja
   31 May, 2013 at 7:03 am

   Ja, det har inte varit helt lätt att hitta, Annika, men det är väl värt ett försök!

 • Reply
  13 DIY Projects to Try This Weekend | Paper & Stitch
  31 May, 2013 at 2:01 pm

  […] 8. globe lamp DIY […]

 • Reply
  Inspiroiva Sekasotku
  2 June, 2013 at 3:26 pm

  ♥ Love this DIY-idea ♥

  I have a summer raffle in my blog, to participate please visit my Inspiroiva Sekasotku -blog!

 • Reply
  Sarah
  5 June, 2013 at 2:23 pm

  That’s such a great idea!

 • Reply
  DIY inspiratie: wereldbollen! | IKBENIRISNIET
  18 November, 2013 at 7:14 pm

  […] Globe lamp by Pysselbolaget […]

 • Reply
  josefin
  17 October, 2015 at 6:20 pm

  Hej!
  Hur gjorde ni för att få bort globen från ställningen? Håller på med mitt fina loppisfynd och den bara VILL INTE!

  • Reply
   Karin & Freja
   21 October, 2015 at 10:23 am

   Hej, så roligt att du hittat en jordglob att göra om! Det kan vara lite trixigt att få av globen och det finns lite olika sätt globerna är fastsatta på. Den i glas som vi använt sitter fast med en pigg i toppen. Man får liksom bända upp bågen och haka ur piggen, utan att repa glaset. Ska försöka fota och lägga upp hur det ser ut under veckan. Hoppas att du lyckas och att globen blir fin!

 • Reply
  anneli
  11 December, 2015 at 7:45 pm

  Hej! Blev inspirerad och har köpt en egen glob som jag ska göra om. Började här försöka ta bort kartan men det sitter ju som berget!! På eran verkar det så himla lätt att dra av bitarna, gjorde ni mågot innan?
  Du får jättegärna maila mig en tydligare beskrivning på hur ni gjort för jag kommer bli galen här?
  Mvh
  Anneli

  • Reply
   Karin & Freja
   12 December, 2015 at 3:20 pm

   Så roligt att höra att du blivit inspirerade av ett av våra projekt! Vi är verkligen väldigt förtjusta i vår jordglobslampa och den lyser nästan varje kväll. Jag mejlar dig om dina frågor!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.