0
Pysselbolaget
sommarpyssel

Söta strandspel

Sommaren närmar sig med stormsteg och vi börjar se fram emot lata dagar på stranden. Men trots att det är stranden vi längtar efter så vet vi att det kan bli korta perioder av långtråkigt – även på stranden, därför gör vi idag ett litet smidigt luffarschack!

Ni behöver sex stycken överblivna (och strandsugna!) små leksaker, vaxduk, snöre, penna, sax och sprayfärg. Vill ni hellre använda annat än leksaker som spelpjäser behöver ni ha material även till det.

1. Börja med att spraymåla leksakerna. Som vanligt när man använder sprayfärg är det ett par saker man måste tänka på. Färgen är väldigt svår att få bort så spraya inte på ytor ni är rädda om. Färgen luktar också väldigt starkt och det bästa är att hålla sig utomhus när man använder den. Läs färgburkens instruktioner innan ni börjar.

2. Fördelen med sprayfärg är att det går snabbt att måla och färgen täcker bra. Freja älskar att spraymåla och är man bara utomhus och har oömma kläder är det inget problem att låta barnen hjälpa till. Låt figurerna torka ordentligt innan ni använder dem.

3. Har man inga leksaker, eller vill man inte använda dem, går det bra att använda annat som spelpjäser. Stenar funkar utmärkt! Vi har dekorerat våra i rött och blått, för att det ska bli enklare att skilja dem åt.

4. Nu över till spelplanen. Den ska vara rund och vi använder en stor tallrik som mall. Klipp sedan ut den.

5. Rita ut nio stycken rutor med en penna som tål vatten. Vi har använt en vanlig kulspetspenna och våra rutor är 5×5 cm. Gör sedan hål runt om cirkeln. Man kan göra hålen med håltång eller sax, som vi gjorde på sadelskydden här. Hålen är placerade ca 2,5 cm från kanten och vi gjorde 16 st.

6. Trä sedan snöret genom hålen. Snöret behöver vara så pass långt att spelplanen kan ligga platt utan att snöret hoppar ur hålen. Avsluta med snörstopp eller knut.

Nu är spelet klart för test!

Det känns lite tidigt för stranden så bryggan får duga för vårt första spel. Reglerna är enkla och ni hittar dem här. Behöver jag tala om vem som förlorade – stort, som vanligt…

När vi tröttnat på spel drar vi helt enkelt ihop spelplanen med pjäserna i tryggt förvar inne i påsen. Vi lämnar bryggan och längtar nu ännu mer till sommar.

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Sofia - Hildas hem
  22 May, 2012 at 10:51 am

  Så fiffig du är! Det är ju perfekt återvinning som dessutom blir något kul 🙂

  Så roligt att du gillade mitt inspirations-magasin, det gör mig glad 🙂

  Jag önskar dig en härlig dag!
  Kram Sofia

  • Reply
   Karin & Freja
   22 May, 2012 at 10:57 am

   Så klart jag gillade din tidning! Den är underbar! Du är en sann inspiratör!

 • Reply
  Hrandica
  22 May, 2012 at 8:16 pm

  That is so great: play in the bag. So practical!

  • Reply
   Karin & Freja
   24 May, 2012 at 5:25 pm

   Thank you!

 • Reply
  Helena, Craft and Creativity
  23 May, 2012 at 9:37 am

  Vad fint och fiffigt! Det röda vaxdukstyget med vita prickar är dessutom så snyggt. Prickar är nog bland det bästa jag vet! Smart att använda just vaxduk eftersom man slipper sicksacka och fålla.

  • Reply
   Karin & Freja
   24 May, 2012 at 5:29 pm

   Vaxduk är lite av en favorit och så lätt att jobba i! Vi fnular på fler spel till stranden, vi vill göra fler påsar!

 • Reply
  Sara
  31 May, 2012 at 2:51 pm

  ADORABLE! Such a fun little project for all ages and my boys would love one for holding so many little games! I was going to make some like this with fleece, but the oilcloth is much better for summer! thanks so much for sharing on Craft Schooling Sunday!

  • Reply
   Karin & Freja
   1 June, 2012 at 9:12 am

   Thank YOU, Sara. You know I love Craft Schooling Sunday!

 • Reply
  Frances Davidson
  4 June, 2012 at 10:38 pm

  what a wonderful idea, I can’t wait to make one for my grandchildren to use this summer. many thanks for sharing.

  • Reply
   Karin & Freja
   5 June, 2012 at 11:29 am

   I’m so glad you like it! Please let us know how it turned out!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.