0
Pysselbolaget
hemmapyssel

Kuliga planeter


Nu är det dags för ett pyssel som tar lite längre tid. Av vanliga vita flörtkulor ska vi göra ett fantastiskt planetsystem. Är ni med?

Ni behöver flörtkulor i olika storlekar, färg, aluminiumfolie eller något annat att göra Jupiter och Uranus ringar med. Ni behöver också snöre att hänga era planeter i och, om du inte vill göra hål genom kulorna, skruvöglor.

Börja med att välja ut vilken flörtkula som ska vara vilken planet. Bilder på  planetsystemet finns här. 1. Enklast att måla flörtkulorna är om man först trär upp dem på grillpinnar, då kommer man åt kulorna på alla håll och de sticker inte iväg. Vi målade våra planeter i ett par omgångar eftersom vi ville ha fram olika färgskiftningar. Vår Jupiter är till exempel först målad i gult och sen har planeten fått guldgula ringar. Lite pilligt men visst blir det fint!

När planeterna har torkat kan man välja att göra ringar till Jupiter och Uranus. Vi har gjort på två sätt, Jupiter fick en kartongcirkel som vi klätt med aluminiumfolie medan Uranus ringar är gjorda av folie som klämts ihop till en cirkel.

2. Nu är det dags att hänga upp era planeter. Vi har använt oss av små skruvöglor som lätt skruvas i flörtkulorna. Har man inga skruvöglor kan man, med hjälp av till exempel en strumpsticka, göra hål rakt igenom flörtkulorna. Det kräver lite styrka och tålamod, men det går.

3. Trä sedan upp planeterna på snören, häng upp dem och njut av ert mästerverk!

 

Hoppas att ni haft en härlig första pysselvecka med oss. Vi återkommer på tisdag med fler roliga saker att göra tillsammans. Trevlig helg och välkommen åter!

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Karin Aaseby
  24 November, 2011 at 1:14 pm

  Vilket kul pyssel! Man skulle kunna göra en skalenlig beräkning av avstånden mellan planeterna! Undrar var de skulle placeras då?

  • Reply
   Karin & Freja
   24 November, 2011 at 1:32 pm

   Då tror jag att vi måste bygga ut – igen 😉

 • Reply
  Solar System Project Ideas For Kids - Hative
  29 May, 2016 at 4:51 am

  […] Solar system craft using a clothes hanger, source […]

 • Reply
  Cool DIY Solar System Projects For Kids
  29 November, 2016 at 11:21 am

  […] Solar system craft using a clothes hanger, source […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.