Dag 13 – Luciatåg av äggkartonger

Sankta Lucia

Vi har kommit till dag 13 i julkalendern 24 kreativa dagar i december. Igår gjorde Helena på Mormorsglamour fantastiska julhängen i kork. Kolla in dem om ni inte gjort det redan. Vi kör på en riktig förskoleklassiker – ett luciatåg av äggkartong. Att göra luciatåg av äggkartonger är ett pyssel som de flesta av oss har gjort, barn såväl som vuxna. Det är ett pyssel som lätt blir fint och det är roligt att göra Häng med!

Sankta Lucia 2

Ni behöver en lång eller stor äggkartong, hobbyfärg, sax, penslar, klister och träpärlor eller flörtkulor. Vi har också använt piprensare och band i silver och rött.

Sankta Lucia 3

Börja med att klippa ut ”topparna” ur äggkartongen, de bildar själva stommen till tåget. Måla sedan hår och ansikten på träpärlorna. Vi målar även små träpärlor i hårens färg. De kommer att klistras på som hårtofsar och hårknutar. Det kan vara lite kladdigt att måla de runda pärlorna, men det är roligt att göra olika frisyrer. Träpärlorna torkar på en ställning av grillpinnar och locket till äggkartongen.

Sankta Lucia 4

Vi använder hålen på träpärlorna som mun! Visst ser man att de sjunger?

Sankta Lucia 5

Av pipresare gör vi en luciakrona och alla flickorna i tåget får band runt midjan. Luciatåget går att variera efter vad man har hemma. Klistra garn på huvudena istället för att måla frisyrer. Kanske vill ni göra stjärngossar och jultomtar, eller varför inte några pepperkaksgubbar!

”Sankta Lucia…”

Sankta Lucia 6

Vårt luciatåg är på väg ut och här ser man tydligt vilka fina frisyrer de har. Tack för att ni tittat in hos oss den här Luciadagen. I morgon fortsätter kalendern på bloggen Hemma med Helena. Glöm inte att kika in i de luckor som redan öppnats och följ kalendern lätt på vår Facebooksida. Det har gjorts många fina, goda och praktiska saker i kalendern redan. Vi är tillbaka i kalendern på julafton, men fyller bloggen med annat fint fram till dess.

 

 

TCCS_logo_black

1 Hildas Hem 2 Willowday 3 Craft & Creativity 4 Hemma med Helena 5 Pastill 6 Mini Piccolini 7 Willowday 8 Mormorsglamour 9 Lina by the bay 10 Made by Mary 11 Craft & Creativity 12 Mormorsglamour 13 Pysselbolaget 14 Hemma med Helena 15 Hildas Hem 16 Mini Piccolini 17 Willowday 18 Pastill 19 Hemma med Helena 20 Made by Mary 21 Mormorsglamour 22 Craft & Creativity 23 Lina by the bay 24 Pysselbolaget

 

Share this: