0
Pysselbolaget
julpyssel

Gör en adventskalender av en äggkartong

adventskalender | Pysselbolaget

Då var det dags igen – adventskalendrar ska göras och fyllas. Jag är egentligen emot kalendrar fyllda med prylar och socker, men visst är det roligt att ge barnen något litet på resan fram till jul. Årets kalender kan bara fyllas med något litet. Den är gjord av en äggkartong och är superenkel. Häng med!

adventskalender | Pysselbolaget

Ni behöver

äggkartong med plats för 24 ägg
sprayfärg, gärna vattenbaserad
fina papper
sax
hobbylim
något att fylla kalendern med

adventskalender | Pysselbolaget

Gör så här

Klipp 24 cirklar stora nog att täcka nedsänkningen i äggartongen med. Jag hittade en målarburk som hade rätt omkrets och använde den som mall. 

Rita eller stämpla siffror på cirklarna. 

adventskalender | Pysselbolaget

Måla äggkartongen. Jag använder vattenbaserad sprayfärg. Den luktar mindre och är väldigt mycket bättre för miljön än vanlig sprayfärg. Jag sprayar fortfarande utomhus och är noga med att tvätta bort fläckar innan färgen torkat. Har ni inte tillgång till vattenbaserad sprayfärg går det så klart också bra att måla kartongen med hobbyfärg. 

adventskalender | Pysselbolaget

Nu är det dags att fylla kalendern. Jag ska lägga saker som ska ätas i kartongen, därför lägger jag först i knäckformar i hålen. 

adventskalender | Pysselbolaget

Det finns bara plats för en liten sötsak i kartongen. Jag har valt mentostabletter, och jag lägger en i varje knäckform.

Till sist täcker jag hålen i kartongen med en papperscirkel per hål. För att det inte ska komma klister i godiset klickar jag bara ut fyra små klickar hobbylim på cirkeln. Jag försöker sätta cirkel så att klisterklickarna hamnar mot ytterkanten på hålet. 

Så snart limmet är torrt är kalendern klar!

adventskalender | Pysselbolaget

Vill ni inte fylla kalendern med godis funkar små pärlor och annat för smycketillverkning fint i kalender. Eller kanske legobitar!

adventskalender | Pysselbolaget

Årets adventskalender av en äggkartong är nog en av de enklaste vi gjort, men inte desto mindre uppskattad. Håll utkik senare i veckan, för då gör vi en round up med gamla godingar från förr. 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Sara
  17 November, 2021 at 9:38 pm

  Vilken enkel och snygg kalender med saker man har hemma. Gillar idén med att fylla den med pärlor. Tack!

  • Reply
   Karin & Freja
   22 November, 2021 at 4:52 pm

   Kul att höra att du gillar den, Sara! Tycker själv att det är svårt att hitta bra små saker att fylla kalendern med, men pärlor har funkat. Och lego! Kanske man kan göra en variant med tepåsar också 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.