Den här månaden handlar ju om papper, närmare bestämt papper som sorteras i gruppen tidningspapper. Men kan man verkligen pyssla med tidningspapper, kanske ni undrar? Javisst! Papier maché är ett material gjort av tapetklister och tidningspapper. Det är kladdigt, tar tid men blir faktiskt tålig och är superroligt att göra. Idag gör vi skålar att lägga julgodis i. Häng med!
Ni behöver
tapetklister
pensel
tidningspapper rivet i remsor
skålar att använda som form
plastfolie
sax
hobbyfärg
Vi har också använt
papper och grenar att dekorera med
Gör så här
Börja med att klä in skålen med plastfolie och placera den på en yta ni får kladda på.
Pensla tapetklister på en pappersremsa och placera den på skålen. Pensla sedan ett laget tapetklister till på pappersremsan. Fortsätt tills hela skålen är täckt med ett laget pappersremsor.
Låt klistret torka över natten och limma sedan på ett lager pappersremsor till. För att skålen ska bli stabil krävs minst 4-5 lager pappersremsor och limmet måste torka mellan varje lager. Visst sa jag att det är kladdigt? Men det är så kul!
När alla lager torkat är det dags att försiktigt pilla loss skålen från formen. Dra också av plastfolien.
Jag vill att mina skålar ska bli figurer. Jag ritar upp en linje på skålen innan jag sätter saxen i den.
Måla skålarna med hobbyfärg och låt torka.
Dekorera med små färgade pappersbitar och grenar – sen är de klara!
Det vore roligt att testa, kanske ni tänker, men vi har inget tapetklister hemma. Inga problem, säger jag. Tapetklister till papier maché går att göra av saker som finns i köket!
Ni behöver
4 dl vatten
0,5 dl socker
1,5 msk potatismjöl
en kastrull och något att rör med
Receptet är detsamma som till kräm – men utan bär, så klart.
Blanda hälften av vattnet med potatismjölet i en skål. Rör om tills alla klumpar försvunnit.
Koka upp resten av vattnet tillsammans med sockret i en liten kastrull. SÅ fort sockret löst upp sig drar ni av kastrullen från värmen och rör ner potatismjölsvattnet.
Ställ tillbaka kastrullen på värmen men se till att röran inte börjar koka. Den ska bara nästan koka. Rör hela tiden tills röran har samma konsistens som en kräm. Då är klistret klart.
Häll upp klistret en burk och låt svalna. Klistret håller nästan en veckan i burk med ett tätt lock.
Nu finns inga ursäkter för att inte göra egna skålar av papier maché, eller hur! Trevlig fredag!
No Comments