0
Pysselbolaget
hemmapyssel

Pyssla en egen PET-raket

PET-raket | Pysselbolaget

Jag älskar pyssel som blir något användbart, antingen något praktiskt eller något att leka med. Idag gör vi raketer som går att skjuta iväg, något vi gjort förut men i andra material. Den här gången testar även våra pysselvänner Anna María och Edda från bloggen Dnilva att göra raketer och så klart pysslar vi med en PET-flaska. Häng med!

PET-raket | Pysselbolaget

Ni behöver

Små PET-flaskor, jag använder bland annat en Yalla-flaska
silkespapper
decoupagelack
en vass sax
pensel
hobbylim
gummiband

Jag har också använt

färgade papper
klädnypor
washitejp
hobbyfärg

PET-raket | Pysselbolaget

Gör så här

Klipp bort botten på flaskan. 

Jag har valt att täcka flaskan med bitar av silkespapper som jag limma på med decoupagelack, men flaskan går att dekorera på många olika sätt. Just silkespapper är lite trixigt att jobba med. Det löser lätt upp sig när det blir blött. Har ni mindre barn är det bättre att limma på vanliga pappersbitar eller måla flaskan med hobbyfärg. Kika in hos Anna María och Edda på bloggen Dnilva så får ni se hur de har dekorerat sin PET-flaska.

Jag klipper också pappercirklar som ska bli fönster på raketen. 

PET-raket | Pysselbolaget

Även toppen på min flaska får ett lager med silkespapper. 

PET-raket | Pysselbolaget

När decoupagelacken torkar limma jag på det lilla pappersfönstret. I nederkanten tejpar jag på en remsa washitejp som dekor. 

PET-raket | Pysselbolaget

Gör fyra hål jämnt fördelade i nederkanten på flaskan med en vass sax.  Dra gummiband mellan hålen så att gummibanden bildar ett kors. Nu är PET-raketen nästa klar för uppskjutning. 

Som en extra, och helt onödigt, detalj målar jag fyra klädnypor med hobbyfärg. Sätter man fast klädnyporna på en toarulle är det lätt att både måla och torka klädnypor. 

PET-raket | Pysselbolaget

Klädnyporna är bara dekor och inte alls nödvändiga för att raketen ska funka, men jag tycker att de är väldigt fina på.

PET-raket | Pysselbolaget

En sak till behöver vi innan PET-raketen är helt klar. Vi behöver toppen på en PET-flaska. Jag använder den topp som blev över från de självbevattnande krukorna jag gjorde i förra inlägget. 

PET-raket | Pysselbolaget

Jamen, hur funkar de då? Börja med att plocka bort klädnyporna. De är snygga med tyvärr lite för tunga. Ställ PET-flaskatoppen på en  plan yta. Tryck försiktigt ner PET-raketen över PET-flaskatoppen och släpp! Så här: 

PET-raket | Pysselbolaget

Roligt, eller hur! Jag blir lika full i skratt varje gång jag får skjuta iväg en av våra PET-raketer.

Och hur gick det för Anna María och lilla Edda, kanske ni undrar? Besök dem på bloggen Dnilva så får ni se hur deras raket blev.

Det var vårt sista PET-pyssel. Nu laddar vi för jul och pyssel med papper. 

PET-raket | Pysselbolaget

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    PET-raket – pyssla en rymdraket av gamla PET-flaskor - Dnilva
    24 November, 2020 at 11:09 am

    […] Gör tvåraketer, en större och en liten mindre. Den större raketen är den som du kan avfyra med hjälp av den andra. Så på den större raketen gör 4 jämt fördelade hål. Knyt fast ett uppklippt gummiband i ett kryss. Och nu har du din lilla avfyrningsanordning klar! (Du hittar supertydliga instruktioner hos Pysselbolaget.) […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.