0
Pysselbolaget
hemmapyssel

Pyssla lugnande glitterburkar 

Lugnande glitterburkar | Pysselbolaget

De flesta barn gillar att pyssla med glitter. Tyvärr. Det finns få pysselmaterial som är så vackra och samtidigt så frustrerande som glitter. Det hamnar överallt – på fingrarna, under strumporna, på bordet. Idag ger vi oss trots det i kast med ett glitterprojekt. Vi ska göra glitterburkar, även kallade Calming jar. 

Okej, glitter i en burk – vad ska det vara bra för kanske ni undrar? Jo, enligt Montessoripedagogiken kan de användas för att lindra stress och ångest hos barn. Glittret som virvlar runt i burken får barnet att fokusera på annat, slappna av och fokusera. Här finns mer att läsa om Calming jar och hur de funkar. 

Lugnande glitterburkar | Pysselbolaget

 

Ni behöver

tomma och rena glasburkar
glitterlim
glitter* och paljetter i olika färger
något att röra med
varmt vatten

Lugnande glitterburkar | Pysselbolaget

Gör så här

Fyll burken till hälften med varmt vatten. Häll sedan i glitterlim. Limmet för att vattnet virvlar långsammare. Vi använder en liten flaska från TGR till varje burk, men det går att använda mer. Testa dig fram!

Lugnande glitterburkar | Pysselbolaget

Rör runt så att limmet löses upp i det varma vattnet. 

Lugnande glitterburkar | Pysselbolaget Lugnande glitterburkar | Pysselbolaget

Nu till det roligaste momentet – fyll på med glitter. Låt barnen vara med och blanda! Det är ljuvligt, jag lovar. Blir det inte glitter överallt då? Jo, kanske. Men vi skyddar underlaget med en tallrik och Freja letade upp ett par plasthandskar för att slippa glitter på fingrarna.

Vårt vackra glitter kommer från amerikanska Sizzix, men glitter finns i nästan alla butiker med ett litet pysselsortiment. 

Lugnande glitterburkar | Pysselbolaget

Rör runt med jämna mellanrum för att få koll på slutresultatet. 

Lugnande glitterburkar | Pysselbolaget

Vi häller också i paljetter. De är lite tyngre och virvlar inte lika bra som glitter, men de är ju så fina. 

Lugnande glitterburkar | Pysselbolaget

Fyll på med varmt vatten upp till kanten och skruva åt locket hårt. Tänk på att burken är varm. Låt den svalna innan ni börjar skaka. Har ni små barn kan det vara bra att försegla locket med lim. Vi är bara stora barn i vår familj och jag vill kunna tömma burken när vi tröttnat på den.

Lugnande glitterburkar | Pysselbolaget

Våra fula gula lock får sig en omgång färg. 

Lugnande glitterburkar | Pysselbolaget

Burkarna har svalnat och är redo att användas. De är verkligen hypnotiserande att titta på och jag är glad att vi vågade oss på att göra egna glitterburkar – glittret till trots. Jag planerar att placera ut dem på ställen där vi behöver stressa ner; i vardagsrummet, på kontoret och i barnens sovrum. Det ska bli spännande att se vad familjen tycker. 

Har ni riktigt små barn går glasburkarna så klart att byta mot en petflaska. 

*Uppdatering. Det mesta av det glitter som säljs i handeln är består av mikroplast. Mikroplaster hamnar i naturen och havet, och i djur och människor. I våra kroppar frigör materialet hormonstörande kemikalier. Men det finns alternativ. Varumärket Bioglitter tillverkar glitter av cellulosa. Mer om glitter kommer i ett inlägg framöver. 

När vi tröttnat på våra glitterburkar silar jag innehållet genom ett kaffefilter. Glittret åker i soporna och glasburkarna kan gå i åvervinningen och bli nytt glas. 

Lugnande glitterburkar | Pysselbolaget

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.