En av de stora miljöbovarna när det gäller plastförpackningar är take away-lådor i frigolit eller polyestern. Ni vet, de där fjäderlätta porösa förpackningarna man får sin sushi i. De har visat sig svåra att återvinna och de går lätt sönder, vilket bidrar till att småbitar hamnar där de inte ska vara. Från och med år 2021 införs ett förbud mot engångsplast inom EU. Fram tills dess pysslar vi med dessa förpackningar! Häng med när vi och våra pysselvänner Anna María och Edda från Dnilva gör stämplar av en take away-låda.
Ni behöver
en take away-förpackning
träklossar eller annat som kan funka som bas för stämplarna
sax
hobbyfärg
stöppelsvampar eller något att dutta färg med
penna
limpistol
papper att trycka på
Gör så här
Rita ut enkla geometriska figurer på förpackningen. Gör det inte för komplicerat, det blir fint ändå.
Vi testade att göra mönster i plasten med en penna. Det funkade kanske inte så bra som vi hoppades, men man får en liten effekt som är kul.
Limma fast plastfigurerna på träklossarna. Vi använder vår lågtempererade limpistol till att fästa bitarna med.
Nu är det dags att testa stämplarna. Dutta färg på stämpeln…
… och tryck sedan på ett papper.
Vi testar också att trycka med olika färger på samma stämpel. Det kräver att man håller tungan rätt i mun för att färgen inte ska hamna fel.
Vi använder stöppelsvampar för att dutta färgen på stämplarna. Det går också att använda en bit av en vanlig städsvamp. Klipp bara svampen i önskad storlek.
Det är så himla kul att stämpla! Vi gjorde en mängd olika konstverk, en del fick också bitar av fina papper. När vi tryckt färdigt torkar vi av stämplarna med hushållspapper och sparar dem till nästa tryckomgång.
Som ni vet strävar vi efter att inte skapa mer skräp när vi pysslar med skräp. Det bästa är om materialet, efter att vi pyssla med det, går att återvinna. Plasten vi gör stämplar av och den som blir över slängs i de vanliga soporna och går till förbränning. Det går alltså inte att materialåtervinna den plast vi pysslat med. Det känns inte helt optimalt, om ni frågar mig. Men alternativet är att köpa nytt material, till exempel mossgummi, och då är det mycket bättre att använda ett redan tillverkat material.
Så här kan det se ut när man trycker med en 16-åring. Monokromt och stilrent. Men hur funkar stämplarna om man har ett gäng yngre barn, kanske ni undrar? Mitt förslag är att ni hoppar över till Dnilva – våra fantastiska pysselvänner Anna María och Edda har nämligen också gjort stämplar. Missa inte det!
No Comments