0
Pysselbolaget
hemmapyssel

Gör ett barnförkläde av en trasig regnjacka

Barnförkläde | Pysselbolaget

Februari blir vår första månad som helt ägnas åt ett skräpmaterial. Ni som följer oss på Instagram har säkert redan sett vilket material det blir. Men innan dess vill jag visa ett praktiskt pyssel till. Jag har gjort ett barnförkläde utan att sy ett enda stygn. Materialet är en gammal regnjacka där gummit spruckit på sina ställen och förklädet är ihopsatt med silvertejp. Det är sant! Häng med så får ni se.

Barnförkläde | Pysselbolaget

Ni behöver

papper att rita ut mönster på, tex golvpapp, tidningspapper
regnjacka eller vaxduk
permanenta pennor till ögon och nos
måttband
sax
silvertejp
någon typ av vävda band

Barnförkläde | Pysselbolaget

Jag har använt nyckelbanden från de mässor jag besökt nyligen. Gissa om jag är nöjd med det återbruket!

Barnförkläde | Pysselbolaget

Börja med att rita ett mönster till förklädet i papper. Jag använder bitr av golvpapp men man kan också använda en tidning till exempel. Måttet på mitt förkläde är 60 cm högt och 55 cm brett. Mitt förkläde har också fått öron.

Barnförkläde | Pysselbolaget

Klipp sedan ut förklädet men hjälp av mallen i det tyg du valt. Jag använder min älskade regnjacka som tyvärr inte funkar längre. Av någon anledning har gummit spruckit och lossnar ifrån undertyget på krage, axlar och ärmar. Ryggen däremot är helt intakt och den är perfekt i storlek till mitt förkläde.

Barnförkläde | Pysselbolaget

För att öronen inte ska hänga för mycket dekorerar jag dem med vävtejp. 

Barnförkläde | Pysselbolaget

Nosen och ögon ritar jag dit med en Pilot Pintorpenna.

Barnförkläde | Pysselbolaget

Nu till knytbanden. Först klipper jag bort hakarna på nyckelbanden. Dessa är perfekta att spara till annat pyssel.

Barnförkläde | Pysselbolaget

För att banden inte ska repa upp sig bränner jag ändarna försiktigt med en tändsticka. Man behöver inte elda på själva bandet, det räcker med att hålla tändstickan nära kanten så smälter de yttersta trådarna. Smart, eller hur!

Barnförkläde | Pysselbolaget

Banden tejpar jag på baksidan i två steg för att det ska hålla. Tejpa banden först med änden mot ytterkanten. Vik sedan över bandet så att det ligger i åt andra hållet och tejpa över den första tejpen.

Barnförkläde | Pysselbolaget

Gör sedan likadant med bandet som ska ligga kring halsen. Här har jag valt att behålla knäppspännet från nyckelbandet för att barnförklädet lätt ska gå att ta av och på.

Har ni ingen regnjacka att klippa sönder funkar även vaxduk fint till barnförkläden. Stuvbitar av vaxduk går ofta at hitta i tygaffärer, eller kolla bland vännerna om de har en gammal duk de vill bli av med.

Barnförkläde | Pysselbolaget

Nästa vecka blir det kartong för hela slanten. Trevlig helg så länge!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.