0
Pysselbolaget
tips & tricks

Tips – barnkök att bygga själv

I våras gjorde jag små söta hyllor av kartong här på bloggen. Hyllorna var fotade tillsammans med vårt gamla barnkök, och jag har fått en del frågor om det. Här kommer svaren!

Barnkök | Pysselbolaget

Jag drar mig för snickeriprojekt, men Frejas lilla kök är byggt kring en gammal träbänk från Ikea. Sidor och bakstycke är klädda med pärlspont och den lilla hyllan är en kryddhyllan inköp på loppis. 

Barnkök | Pysselbolaget

Den största utmaningen för mig var att såga ut ett hål i bänkskivan för ”diskhon”. Jag är inte van vid sticksåg och hålet blev kanske inte helt snyggt. Det är tur att det inte syns. Vispskål, aka ”diskhon”, är bara nertryck i det utsågade hålet. På så sätt kunde jag ta ut och tömma skålen när Freja fått för sig att diska på riktigt. 

Barnkök | Pysselbolaget

Jag funderade mycket på hur jag skulle göra spisplattorna. Jag hade planer på att fästa fast stora burklock för att få det att se ut som en gammal elspis, men sist blev det enklast möjliga lösning. Plattorna är målade direkt på bänkskivan med hobbyfärg. Hela bänkskivan är sedan lackad för att stå emot kladd och lek. 

Barnkök | Pysselbolaget

Knapparna för att kontrollera spisplattorna är enkla knoppar för lådor. Planen var förstås att fästa fast fyra knoppar, men den sista kom aldrig upp. Kockarna i det lilla köket har inte klagat, så jag antar att köket fungerat ändå.

Barnkök | Pysselbolaget

Till sist fyllde jag köket med loppade grönsaker, porslin och glas från IKEA och mjuka kakor i garn och tyg. 

Behöver man göra ett eget kök? Så klart inte! Det finns flera olika färdiga alternativ på marknaden, men det är roligt att få sätta en egen prägel på något. Jag är inte ensam om att tycka så, tro mig. Här kommer några ljuvliga och personliga kök att inspireras av:

Barnkök Kinoko | Pysselbolaget

(foto: Mia Kinoko )

Hos Mia Kinoko finns denna söta spis, ihopsnickrad av spillbitar. Mia visa också hur man virkar maränger, piggelin och annat gott att ha i köket.  

Barnkök Fröken Turkos | Pysselbolaget

(foto: Fröken Turkos)

Barnkök Studio Elwa | Pysselbolaget

(foto: Studio Elwa)

Leonor, aka Fröken Turkos, och Elin Wallin på Studio Elwa har båda fixat till ett Ikea barnkök men med helt olika resultat. De är så galet snygga båda två, tycker jag. Inspirerande eller hur?

Barnkök | Pysselbolaget

(foto: Lia Griffith)

Kan man göra ett kök i kartong? Visst kan man det, men man kanske får ta det lite varligt med vatten i just det här köket. Hos Lia Griffith hittar en beskrivning på hur man gör. 

Barnkök | Pysselbolaget

(foto: Shelterness.com)

Till sist, jag använde en bänk men här finns ett kök gjort av en stol! Tokigt sött och så himla smart, tycker jag. 

Frejas lilla köket har varit fantastiskt välbesökt. Många långa timmar av lek har spenderats här. Hoppas att ni hittat ett kök som passar er i smaken och inspiration att sätta ihop något eget. 

Barnkök | Pysselbolaget

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.