0
Pysselbolaget
julpyssel

Lekfull adventsljusstake att göra själv

Vi närmar oss december med stormsteg och det är dags att pyssla årets adventsljusstake. Förra året blev ljusstakar med kakinspiration. Av gamla kakformar gjordes nya fina ljusstakar som säkert får komma fram även i år. Den här gången inspireras vi smarta återbruk från underbara Pysselliv och Kreativa Karin. Vi skapar små vinterlandskap av glasburkar, kartong – och socker! Häng med!

Till själva ljusstaken behöver ni glasburkar med lock, ljuskoppar, liten skriv och mutter samt sprayfärg. Vi återkommer om dekorationerna senare.

Börja med fästa ljuskopparna på locken. Det går att klistra fast kopparna, men vi tar det säkra före det osäkra och skruvar ihop våra lock och ljuskoppar. Vi trotsar vintervädret och spraymålar locken utomhus.

Ett tips är att lägga något lite högre under locken innan man spraymålar. På så sätt fastnar inte metallocken i tidningspappret när de spraymålas.

Del ett är klar – nämligen ljusstakarna! Glasburkarna kan fyllas med allt från ljusstumpar till godis eller leksaker. Vi är inte klara på långa vägar. Vi vill pyssla mer!

Till våra små vinterlandskap använder vi tjock brun kartong, sax, vit tuschpenna, en svart penna, klister, guldstjärnor och vanligt vitt papper. Vi har också letat upp ett gäng småsaker vi vill ha med. Och socker, vi kommer att använda socker. Inte äta, bara använda.

Vi klipper först en cirkel i tjock kartong. Den kommer att funkar som bas och ska passa i hålet på glasburken.

Sedan klipper vi figurer och granar. Vi dekorerar med tuschpennor och guldstjärnor.

Till sist klistrar vi fast våra figurer på kartongplattan och låter allting torka.

Vi gör sammanlagt fyra olika landskap, alla med egna roliga figurer.

När alla landskapen torkat petar vi ner dem i burken och fyller botten med socker. Bättre snö får man leta efter! Det behövs bara ett par skedar socker för att täcka kartongbasen.

Jag tror att renen, med sina minihorn och fluga, blev min favorit!

Det har snöat i alla burkar! Nu är det bara ljus och lite vintermörker som saknas.

Årets pysslade och alldeles unika adventsljusstake är klar. Det blev en lekfull variant i år! Rolig att göra och rolig att få använda. Kika även in hos Kreativa Karin och Pysselliv för ännu mer återbruksinspiration!

You Might Also Like...

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.