0
Pysselbolaget
julpyssel

Adventskalender med tomtar

Santa Advent Calendar by Pysselbolaget

Vi har äntligen gjort klart årets adventskalender, och det blev en med tomtar! Tomtarna är gjorda av pappmuggar och bakformar, inspirerade av den fina kalendern från Wundertütchen som vi tipsade om tidigare. Pappmuggar är stadiga och bra i storlek, och vi lägger med en pdf med tomtarnas ansikten. Hoppas att ni har lust att skiva ut dem och göra egna.

Santa Advent Calendar by Pysselbolaget

Ni behöver pappmuggar och bakformar. De vi använt kommer från Lagerhaus. Ni behöver också klister, sax, penna, en nål och garn.

Vi har valt att göra 24 små garnbollar. Eftersom vi använder en Pompom Maker går det undan. Kolla in filmen om ni vill veta hur det går till.

Det går också utmärkt att använda annat som tofs på tomtens mössa; stora pärlor, flörtkulor eller vanliga bomulltussar till exempel.

Santa Advent Calendar by Pysselbolaget

Börja med att ladda ner, printa och klippa ut tomtarnas ansikten. Det är tre ansikten på varje sida, alltså behöver ni skriva ut 8 sidor, gärna på lite kraftigare papper.

Fäst en lång tråd genom pappmuggen, antingen med garnbollen på eller någon annan typ av tofs.

Märk tomten med en kalendersiffra och klistra sedan fast ansiktet på muggen.

Santa Advent Calendar by Pysselbolaget

Kanske såg ni vårt tomtekaos på Instagram redan i går? Jag blev så full i skratt när jag satt med alla tomtar omkring mig. Det är många tomtar som ska göras. Tur att de inte är svåra att göra.

Santa Advent Calendar by Pysselbolaget

Nu är det dags att fylla tomtarna. Vi väljer att i år fylla våra med pysselmaterial – så klart! Platta till bakformen, sätt en sträng klister runt kanten på pappmuggen och tryck fast den på bakformen. Vi viker upp kanten bakformen så att tomten från en snygg nederkant. Låt sedan tomtarna torka.

Santa Advent Calendar by Pysselbolaget

Våra tomtar har fått tre olika utseenden. Visst är de söta ihop? Tomtarna behöver inte bli en kalender. Det går bra att göra några stycken och ställa i ett fönster eller som dekoration på ett bord. De kan fyllas med godis som en lördagsöverraskning eller funkar som paketförpackning fylld med till exempel biobiljetter.

Santa Advent Calendar by Pysselbolaget Santa Advent Calendar by Pysselbolaget

Våra tomtar tar plats längs med vår gamla sänggavel. Den visade sig passa utmärkt till årets adventskalender och vi sover gott i sällskap av 24 stycken söta tomtar.  Trevlig helg!

Santa Advent Calendar by Pysselbolaget

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  hrandica
  25 November, 2017 at 8:43 pm

  It’s a beautiful idea. I think I will try it with my kids in school. Thank you for sharing.

  • Reply
   Karin & Freja
   28 November, 2017 at 12:28 pm

   Thank you! That makes me so happy to hear. If you have the time and opportunity, please share the result with us. We’d love to see what you come up with.

 • Reply
  Norma Taylor
  6 December, 2018 at 9:31 am

  Hello,
  These are absoluteley adorable and I am going to make them for my grandchildren. I noticed when I printed the Santa heads, that the strip on top curves up. When I tried to put it on the cup, it does not fit right and leaves a space between the bottom of the cup and the strip that is quite awkward. It just does not fit against the cup due to it’s curve. I looked at the ones that you completed and the strips look very straight, lay nicely against the bottom of the cup and not curved. Any chance you can send a link to the ones you used? I would so appreciate it. Thank you!

  • Reply
   Karin & Freja
   6 December, 2018 at 10:34 am

   I don’t know if I completely understand, but I’ll send you an e-mail. Maybe we can sort it out together!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.