0
Pysselbolaget
hemmapyssel

Gör örngott med potatistryck

Potatistryck är bland det roligaste jag vet. Tekniken är enkel och det kan bli hur fint som helst. Idag visar vi örngott som Freja har tryckt tropiska frukter på.

Ni behöver potatis, textilfärg, tyg att trycka på och en kniv att skära potatisen med. Vi har också använt en liten svamp att dutta på färgen med. Ett strykjärn behövs också.

Börja med att skära ut en mönster i potatisen. Gör ränder eller motiv – ni bestämmer själva.

För att förhindra att färgen blöder igenom alla lager tyg är det bra att stoppa in en tidningen eller annat papper i örngottet. Täck potatisytan med färg och tryck försiktigt potatisen mot tyget. Textilfärgerna vi använder går bra att blanda för att få fram andra kulörer än de som är i flaskan.

Det finns ett par olika sätt att använda potatisstämplar på. Till ananasen har vi gjort två olika stämplar, en för varje färg. Till melonen däremot, har Freja använt samma potatis men färgat in stämpel i två olika färger.

Låt färgen torka och fixera sedan färgen med värme från en strykjärn. Färgerna behöver fixeras för att trycket ska hålla för tvätt. Hur länge ni behöver stryka står på färgburken.

Frejas örngott med tropiska frukter är klara. Potatistryck går att variera på många sätt – tryck massor av mönster eller bara enstaka motiv. Tryck på tyg, kartong eller, som vi gjort, på pappmuggar! Det blir fint vilket som. Hoppas att ni har lusta att testa.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.