0
Pysselbolaget
hemmapyssel

Lösning för blöta bakar

Många av våra pyssel föds ur ett behov. Vi identifierar behovet, ser vad vi har hemma och försöker komma på en lösning. Problem – säsongen för cykel har precis börjat och våra sadlar är blöta av morgondagg varje morgon. Lösning – hemmagjorda sadelskydd!

Ni behöver vaxduk, rund resår, snörstoppar, sax och en gammal tidning. Har ni en håltång är det bra, men det funkar även utan.

1. Det första vi måste göra är en mall över sadeln. Lägg ett tidningspapper över sadeln och klipp längs med den undre kanten på sadeln. Det är lite pilligt och bökigt och tidningspappersmallen kanske inte blir så snygg till att börja med. Trimma till kanterna på mallen men se till att den fortfarande passar på sadeln.

2. Lägg mallen på vaxdukens baksida och mät med en linjal ut en sömsmån. Vi valde 2 cm på Frejas med tyckte att det blev lite snålt. På mamma Karins la vi därför till 3 cm i sömsmån.

3. När sömsmånen är utmarkerad är det dags att klippa ut sadelskyddet.

4. Nu är det dags för nya markeringar, den här gången för hålen som resåren ska gå igenom. Hålen ska sitta med 2-3 cm mellanrum, ca 1 cm in från kanten. 5. Klipp eller gör hål med håltången enligt markeringarna.

6. Ett lätt sätt att göra hål i vaxduken, om man inte har en håltång, är att vika duken två gånger och sen klippa av hörnet. 7. Snart ska resåren in. Tejpa änden så trådar den inte upp sig.

8. Trä resåren genom hålen med början längst bak.

9. Vi har avslutat med en snörstopp och sen är det bara att trä på sadeln!

Om man inte har vaxduk – vad gör man då? Vi har faktiskt testat att göra sadelskydd av plastpåsar och det funkar! Använd en lite tjockare plastpåse och förstärk hålen med silvertejp. Man måste förstås vara lite mer varsam med sitt sadelskydd om det är gjort av en plastpåse men nog är det fiffigt!

Och så här fina blev de…

Vi är inte bara nöjda utan även torra om baken!

 

28 Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.