0
Pysselbolaget
påskpyssel

Gör om påskägg med decoupage

Kanske har ni, som vi, ett helt gäng gälla och lite slitna påskägg i en låda någonstans? Plocka fram dem, för idag visar vi hur ni kan göra om dem med snygga servetter och decoupagelack.

Ni behöver påskägg, snygga servetter, sax, decoupagelack, hobbyfärg och penslar.

Decoupage är en gammal teknik som används för att dekorera föremål med papper. Det är en teknik som passar lite äldre barn och vuxna. Ju tunnare papper som används desto bättre blir resultatet. Vi använder servetter till våra ägg, men det går också bra att använda andra typer av tunna papper.

Vi börjar med att täcka över trycket på äggen med hobbyfärg.

Servetter består ofta av flera lager. Dela servetten så att bara det översta lagret är kvar. Tänk på att servettlagret är ömtåligt eftersom det är så tunt. Om ni aldrig gjort decoupage förut är det bäst att använda en del av ett motiv, istället för en hel servett. Vi klipper grovt ut vår skalbagge.

Måla på ett lager decoupagelack på ägget och tryck försiktigt fast servettmotivet. Pensla sedan direkt på ett lager decoupagelack till. Tänk på att vara lätt på hand. Servettmotivet blir om möjligt ännu mer ömtåligt när det är blött.

Går servettmotivet sönder så pensla försiktigt fast det mot underlaget. Låt sedan lacken torka. Det går knappt att se kanten på servetten, eller hur!

Man kan också täcka äggen med hela servetter. Det är lite pilligare och man får försiktigt pensla ner vecken på ägget. Överflödig servett klipper man av när lacken torkat.

Våra grälla ägg har fått ny kostym och vi är mycket nöjda. Servetterna kommer från H&M Home och Ikea.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Wilda
  31 March, 2017 at 12:07 pm

  Både smart och jättesnyggt! Tack för tips!

  • Reply
   Karin & Freja
   2 April, 2017 at 6:32 pm

   Tack Wilda! Jag blir så glad att höra att du gillar dem!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.